Gulldén: "Klart att det är frustrerande"

Nyckelspelaren framför andra har gjort få minuter på handbollsplanen de senaste sju veckorna.

Den fotskadade världsstjärnan Bella Gulldén, 29, lär antagligen få leva med smärtan under EM i Frankrike.

Klart att det är frustrerande, säger mittnian.

27 november 2018 06:00

Världsstjärnan Bella Gulldén, 29, från Partille utanför Göteborg har varit en centralfigur i handbollslandslaget ända sedan mästerskapsdebuten i Peking-OS 2008, men inför stundande EM i det nya hemlandet Frankrike störs Sveriges och Gulldéns uppladdning kraftigt av spelmotorns fotskada.

Det här mästerskapet får ju en lite annan utgångspunkt än vanligt och det är klart att det är frustrerande, säger 29-åringen till TT.

"Inte så mycket smärta"

Årets EM blir Gulldéns 13:e mästerskap i karriären – ingen i Sverige har gjort fler på damsidan. Två gånger tidigare har uppladdningen störts av skador. Inför hemma-EM 2016 var det en lättare lårskada, som Gulldén drabbades av en vecka före premiären. Inför VM i Brasilien 2011 åkte hon under hösten på en fraktur i högerhanden, hon fick klartecken för spel två veckor före premiären.

Handfrakturen var ju inte heller någon höjdare, men då var det inte så mycket smärta, säger Gulldén.

När Sverige den gångna helgen EM-genrepade över två möten mot Montenegro (dubbla förluster) blev det spel i totalt 20 minuter, men eftersom hon endast var med i anfallsspelet var den effektiva tiden på planen kortare än så. Fotskadan ådrog hon sig i mitten av oktober. Under närmare fem veckor har det mest blivit pass i gymmet och på träningscykeln.

Hade det varit handen hade man ju fått springa och göra allting, men när det är foten så är det väldigt tråkigt. Och jag hatar att cykla! Men jag fick några spinningpass av en jag känner i Partille och det har ändå hjälpt mig att hålla mig lite i form och ta ut mig lite.

Det kändes "inte helt hundra" under det första mötet med Balkanlaget, men i genrepet i söndags var rörligheten bättre. I samband med matcherna uteslöt hon inte att ta smärtstillande under mästerskapet.

Det är väl klart att jag kan det. Adrenalin tar väl över också.

Flyttat till Frankrike

Efter en succéartad treårssejour i rumänska Bukarest – där hon tog en Champions League-titel (2016), tre rumänska ligaguld och tre inhemska cuptitlar – anslöt Gulldén i somras till storsatsande Brest vid den franska Atlantkusten. Klubben satsar på att vinna Champions League i framtiden.

Det tog lång tid innan jag bestämde mig för en flytt. Det var hela det här projektet med Brest som lockade. Jag behövde ny motivation och projektet är lite detsamma som Bukarest hade när jag kom dit.

"Helst guld"

Efter drygt en vecka på svensk mark är det dags för Gulldén att återvända till Frankrike under onsdagen. Under 29-åringens landslagsera har Sverige tagit sina enda medaljer på damsidan – EM-silver 2010 och EM-brons 2014 – och nu drömmer Gulldén om en ny framgång. Det var ju nära redan förra året i VM, men då föll Blågult i bronsmatchen mot Nederländerna.

Det är ju en medalj man krigar för och jag vet inte hur många år jag har kvar. Det hade varit väldigt skönt att ta en medalj till. Och helst guld då, säger Bella Gulldén med ett leende.
Fakta: Bella Gulldén

Namnet: Är döpt till Isabelle, men kallar sig själv för Bella.

Född: 29 juni 1989.

Position: Mittnio.

Klubb: Brest (2018–).

Moderklubb: Sävehof (–2011).

Övriga klubbar: Viborg (2011–2015), Bukarest (2015–2018).

A-landskamper/mål: 195/761.

Meriter i ett urval: tog EM-silver 2010 och EM-brons 2014, vann Champions League 2016 och tre raka ligatitlar med Bukarest 2016–2018, vann den danska ligan och dåvarande europeiska cupvinnarcupen 2014 med Viborg, fyra SM-guld med Sävehof 2007, 2009–2011, vann skytteligan i Champions League säsongen 2015–2016 och i EM 2014, har utsetts till årets spelare i Sverige fyra gånger.

Tidigare mästerskap: OS 2008, 2012, 2012, VM 2009, 2011, 2015, 2017, EM 2008, 2010, 2012, 2014, 2016.

Aktuell: Handbollslandslagets spelmotor som har en osäker status inför stundande EM i Frankrike på grund av en fotskada. Sverige inleder mot Danmark på fredag i Nantes.


Fakta: Handbolls-EM

Handbolls-EM för damer avgörs i Frankrike 29 november–16 december. Mästerskapet inleds med ett första gruppspel där de tre främsta i varje fyrlagsgrupp går vidare till huvudrundan.

Grupp A (Nantes): Danmark, Sverige, Serbien, Polen.

Grupp B (Nancy): Frankrike, Montenegro, Ryssland, Slovenien.

Grupp C (Montbeliard): Ungern, Spanien, Nederländerna, Kroatien,

Grupp D (Brest): Norge, Rumänien, Tyskland, Tjeckien.

Sveriges spelschema: Danmark (30 november), Serbien (2 december), Polen (4 december).

Till huvudrundan tar lagen med sig poäng från inbördes möten med övriga lag som går vidare. Går Sverige vidare väntar fortsatt spel i Nantes och möten med de tre främsta från grupp B. Grupp C och D möts i Nancy.

De två bästa lagen i de båda sexlagsgrupperna går vidare till semifinaler och medaljmatcher i Paris 14–16 december.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!