Förbundskaptenen hyllar Gällivares satsning

Gällivare är det fjärde svenska stället med ett rullskidband. Nu hyllas satsningen och uppbackningen som Marcus Hellner får – av förbundskaptenen. "Jag tror att det är en viktig faktor", säger RIkard Grip.

31 mars 2017 18:13

Torsby, Falun och Östersund. Det är de tre svenska orterna som tidigare har haft ett brett rullskidband som det går att skejta på.

Nu har Gällivare gjort att trion har blivit en kvartett – och den satsningen hyllas.

– Det är väldigt värdefullt för Gällivare som skiddestination – men givetvis också för Marcus (Hellner) specifikt, säger förbundskaptenen Rikard Grip och fortsätter:

– Jag tror att det är en viktig faktor och en viktig motivationsdel för honom att få något nytt på hemmaplan som gör att han kan motivera sig till de där tuffa träningstimmarna.

Med det här bandet så behöver till exempel inte tänkta intervallpass ställas in.

– Du har kvalitetssäkrat det, att du alltid kan köra intervallträning. Du behöver inte frysa här inne. Säg att Marcus inte åker Tour de Ski och planerar att köra 4-5 intervallpass och så visar det sig när han kliver upp på mornarna att termometern visar 25 minusgrader. Då går det inte att vara ute och köra de där tuffa passen som man kanske behöver göra, säger Grip och tillägger:

– Eller vi tar hösten. Det börjar att frysa på och det går inte att åka rullskidor och snön börjar att lägga sig lite grann men det går ändå inte att åka. Det är också en viktig period där man kan få träna här inne.

Förbundskaptenen tillägger:

– För Marcus del, med den livssituation som han är i, är det en trygghet i att kunna säkerställa den träningen på hemmaplan.

Vad kan det här betyda för hans OS-satsning?

– Jag tror att det är en viktig del i den när han ska göra de här riktigt tuffa passen. Det här är faktiskt en jävligt tuff träningskompis, den viker inte ner sig utan den håller den hastigheten som den gör. Det tror jag också är riktigt värdefullt, säger Grip och utvecklar:

– Sen när han går in här och vet om att han ska göra ett sånt här pass är han kanske också här i huvudet på ett helt annat sätt. Är du ute och ska köra upp för "femmanvägen" och du är helt ensam och du kör det för tionde gången, då kanske du viker ner de där 3-4 sekunderna som kan vara väldigt värdefulla.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jimmy Stålnacke