Fåhraeus: "Faller under tystnadsplikten"

Daniel Fåhraeus förklarar att övergången från näringslivet till idrotten blev ett uppvaknande. "Märkligt när jag får ta del av kritiken från de aktiva via media", säger han.

27 mars 2020 15:00

Ända sedan Stina Nilsson gick ut med att hon lämnar längdlandslaget för att satsa på skidskytte har det stormat kring organisationen inom längdlandslaget. Uppgifter om missnöjda åkare har florerat i media och nu vill den nytillträdde längdchefen Daniel Fåhraeus få arbetsro.

– Det är oerhört tråkigt att det har blivit så här. Att personer utanför och inne i förbundet uttalar sig om saker som i mitt tycke faller under tystnadsplikten är beklagligt, säger Fåhraeus.

Vad innebär det att det faller under tystnadsplikten?

– Att alla medarbetare skrivit på ett avtal om sekretess. Jag har informerat internt om vad som gäller alla som har skrivit på avtalet och om deras skyldigheter mot arbetsgivaren.

Kom det som en överraskning för de anställda?

– Nej verkligen inte.

 

Kritiken som har riktats mot ledningen inom längdlandslaget har handlat om aktiva som inte har känt sig sedda och att det finns fler åkare än Stina Nilsson som kan lämna landslagets upplägg för åkarna.

– Just nu utvärderar och pratar vi med åkarna för att få deras bild av det hela. Det blir märkligt när jag får ta del av kritiken från de aktiva via media därför vill jag bilda en egen uppfattning, säger han innan han fortsätter:

– Vi måste få sköta detta internt.

Hur besvärande är läget för er?

– Det påverkar inte vårt arbetssätt från och med nu, men jag är inte riktigt van vid den här världen. Jag förstår dock att intresset är ofantligt stort kring skidåkningen. Jag kan bara önska "Låt oss göra vårat jobb".

 

Samtidigt som det stormar i landslaget så är världen utanför idrotten satt i ett väntrum på grund av Coronaviruset. Frågan är vad pandemin kommer att få för ekonomiska följder.

– Inga än så länge. Med den informationen jag har just nu så är det positiva signaler. Fast vi måste vara beredda på snabba vändningar. Vi måste vara redo för alla tänkbara scenarior.

Arbetar ni utifrån värsta tänkbara scenario?

– Nja det vet jag inte. Men vi försöker tänka på hur vi ska göra vid olika utfall.

Daniel Fåhraeus har under våren jobbat parallellt i längdlandslaget och på Piteå Energi, men från och med tisdag kommande vecka så blir det fullt fokus på skidorna.

– Givetvis blir det skönt. Samtidigt måste jag tacka Pite Energi som har gett mig fantastiska möjligheter att hoppa på det här jobbet.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Håkan Stridblom