Två frågor – två svar

Nye stjärnan låg bakom BC Luleå seger.

Tristin Walley.

Tristin Walley.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Blogg2021-02-26 20:57

I huvudsak var det två frågor jag ställde mig själv inför BC Luleås hemmamöte med Södertälje.

Hur mycket kommer Denzel Anderssons frånvaro att märkas?
Kommer nye Tristin Walley att göra BC Luleå bättre?
 

Svaren: 

Mindre än jag trodde. 

Med allra största sannolikhet.


Givetvis är det alldeles för tidigt att dra slutsatser så här snabbt och med tio matcher kvar att spela av grundserien. Bloggen kommer därför säga inte något tvärsäkert. Bara rapportera det som sågs i segermatchen med 95-83 mot serieledaren. 


Och där måste lagets defensiv lyftas fram. Utan ankaret Denzel Anderssons närvaro var det här en av BC Luleås mest solida defensiva insatser under hela säsongen med tanke på det kvalitativa motståndet. Och den stora skrällen var att laget kunde kontrollera returtagningen (42-37) med en trupp utan en enda spelare över två meter. 


En stor del i det hade nye Tristin Walley som i den här matchen visade sig vara en utmärkt försvarare som kan spela både nära korgen och ute på golvet. Långa stunder var det han som fick uppgiften att ta hand om Södertäljes stjärna Viktor Gaddefors och att hålla honom på bara tio poäng samt ett 25-procentigt skytte måste anses vara sensationellt. Till och med matchavgörande den här kvällen.


Offensivt visade den 25-årige forwarden upp bra allroundkompetens med smart beslutsfattande, skytte och attacker i sin repertoar. Mycket tyder på att Walley, som svarade för 19 poäng samt 12 returer, är lagets bäste importspelare. Kanske till och med hela lagets bäste. Vi får se med tiden.


Bredvid Walley svarade Axel Nordström för säsongens mest kompetenta insats med 15 poäng och 16 returer. Att Adam Rönnqvist, trots stora knäsmärtor, höll ihop spelet på sina 20 minuter och fixade poäng 17 poäng får heller inte glömmas bort.