TrÀnarfrÄgan i LuleÄklubbarna

Maggie Lucas och Robin Sandberg

Maggie Lucas och Robin Sandberg

Foto: PÀr BÀckström / Frilans

Blogg2021-05-14 10:34

LĂ€get Ă€r superintressant i LuleĂ„ Basket och BC LuleĂ„ inför kommande Ă€ven om förutsĂ€ttningarna ser lite olika ut. 

Men en sak förenar i alla fall. BÄda klubbarna stÄr i dag utan kontrakterad huvudtrÀnare och hur valet blir dÀr kommer staka ut mycket av riktningen framÄt.


För LuleÄ Basket finns det egentligen inte sÄ mycket att oroa sig över - förutom att klubben stÄr utan huvudsponsor. Men LuleÄ Àr ÀndÄ sÄ mycket lÀngre fram i allt möjligt Àn övriga klubbar och har vunnit sju av de Ätta senaste gulden. Med ett sÄdant facit Àr det svÄrt att se mÀstarklubben inte ge trÀnaren Robin Sandberg nytt förtroende. Det Àr kÀnslan och jag skulle bli oerhört förvÄnad om inte sÄ blir fallet.


Nej, den stora utmaningen blir att fÄ som mÄnga som möjligt i den etablerade svenska spelarstommen att stanna kvar. Matilda Ek Àr med allra största sannolikhet pÄ vÀg till college och det surras i mina öron att den belgiska före detta landslagsspelaren Julie Vanloo gÀrna ÄtervÀnder, i sÄ fall en rak ersÀttare till Ekh. Uppgifter sÀger ocksÄ att guldhjÀlten Maggie Lucas kan se sig sjÀlv spela i LuleÄlinnet en sÀsong till.

BC LuleÄ, dÄ?

DÀr Àr det inte lika sportsligt spetsigt. Sedan 2012 har den Ättafaldiga mÀstaren Äkt ut i kvartsfinal fem gÄnger. TvÄ av de tre senaste Ären för att vara extra petig. Med den kravbild som ska finnas pÄ BC LuleÄ Àr det givetvis inte godkÀnt nÄgonstans.

Den senaste sĂ€songen skars spelarbudgeten ned med runt en miljon och dĂ„ blev det som det blev med tre meningslösa importspelare och ett rörigt samt guardtungt lagbygge. Men pengafrĂ„gan Ă€r ingen ursĂ€kt: Alla klubbar i ligan höll extra hĂ„rt i kosingen den hĂ€r coronavintern – utom JĂ€mtland som gick motsatt vĂ€g och storsatsade.


Nu Ă€r det lĂ€ge för BC LuleĂ„ att sĂ€tta ned foten, ta upp jakten med de klubbar som gör upp om guldet och leder utvecklingen i Sverige. Sommarens spelarvĂ€rvningar, scouting samt sponsorarbete kommer bli oerhört viktigt, det kĂ€nns nĂ€stan som ödesmĂ„nader men Ă€r kanske att ta i en aning för mycket.


FrĂ„gan Ă€r dĂ„ om trĂ€naren Peter Öqvist Ă€r mannen att mannen att leda BC in i framtiden efter sju Ă„r i klubben med varierade resultat? Skulle jag göra en kvalificerad gissning i dag kommer trĂ€narveteranen att fĂ„ förlĂ€ngt förtroende och ingen kan vĂ€l sĂ€ga att det Ă€r fel. Öqvist Ă€r rutinerad, passionerad och kunnig. Men kanske ocksĂ„ en aning envis i sin tro pĂ„ den spelfilosofi han brinner för.

Men trÀnarfrÄgan bör lösas snabbt. Varje minut kommer bli dyrbar i ett lagbygge som den hÀr gÄngen mÄste bli klockrent. KvartsfinaluttÄg Àr alla less pÄ nu.

 Peter Öqvist
Peter Öqvist