Stefan Löfven gratulerar NSD

Idag är det inte vilken dag som helst. Det är faktiskt NSD:s födelsedag.

Blogg2021-01-04 07:01

I dag, 4 januari, är det prick 102 år sedan Norrländska Socialdemokraten kom ut med sitt första nummer. Därför tycker jag att det är på sin plats att påminna om vad statsminister Stefan Löfven sa i samband med NSD:s 100-årsjubileum för två år sedan.

I en videohälsning till NSD:s personal talade han engagerat om lokaljournalistikens betydelse för demokratin och ett levande samhälle.

”Oavsett hur människor tar del av nyheter i framtiden så är jag övertygad om att det redaktionella innehållet alltid kommer vara viktigast, inte minst de lokala frågorna och berättelserna som få andra rapporterar om och som är möjliga att berätta tack vare att ni finns just där”, sa Löfven.

Det är ord som påminner om att NSD inte bara har en stolt historia. NSD och andra dagstidningar har alltjämt stor betydelse för att spegla och granska det som sker i hela Sverige, oberoende av om det sker i tryckt eller digital form.  

Lokaltidningarna är en del av den demokratiska infrastrukturen. Utan dem blir det svenska samhället tystare, fattigare och sämre.

Eller som Stefan Löfven uttryckte det i sin hälsning: ”En mångfald av fria och oberoende medier är en förutsättning för en väl fungerande demokrati.”

Kort sagt: Det finns många goda skäl att fira och uppmärksamma NSD även 2021. Med en upplaga på 26 100 exemplar är och förblir NSD en stark kraft också i det moderna Norrbotten.