Spännande val väntar på SSU-kongressen

Det kan bli votering om ordförandeposten.

Andrea Törnestam och Philip Botström lämnar efter sex år som förbundssekreterare respektive ordförande i SSU.

Andrea Törnestam och Philip Botström lämnar efter sex år som förbundssekreterare respektive ordförande i SSU.

Foto: Olov Abrahamsson

Blogg2021-07-29 16:06

Under fredagen inleder SSU, det socialdemokratiska ungdomsförbundet, sin kongress. 249 ombud från 26 distrikt ska fatta beslut om SSU:s politik, välja en ny förbundsstyrelse och anta ett organisatoriskt handlingsprogram.

På grund av pandemin genomförs årets kongress i digital form. 

Det mest spännande blir att se hur den nya förbundsledningen kommer att se ut efter kongressen. Philip Botström och Andrea Törnestam, som stått i spetsen för SSU sedan 2015, lämnar posten som ordförande respektive förbundssekreterare.

Valberedningen föreslår Amalia Rud Pedersen, Göteborg, och Diyar Cicek, Dalarna, som ny ordförande respektive förbundssekreterare. 

Det kan dock bli en oviss votering om ordförandeposten. Lisa Nåbo, Östergötland, som också är nominerad till rollen som ordförande, har meddelat att hon fortfarande kandiderar till uppdraget.

Oavsett vem som kongressen till sist väljer väntar dock ett stort och viktigt arbete för den nya förbundsstyrelsen. Det handlar om att vinna nya generationer för socialdemokratins idéer och politik – och det finns att göra.

Valet 2018 var en väckarklocka för hela socialdemokratin. Enligt SVT:s stora vallokalsundersökning 2018 var Moderaterna större än Socialdemokraterna i åldersgruppen 18-21 år.

Därför väntar ett hårt slit för SSU:arna under hela valåret 2022. Det gäller att ta plats på gymnasieskolor, fritidsgårdar och andra sammanhang för att visa och argumentera för att socialdemokratin är ett alternativ även för dagens unga.

Det handlar bland annat om att lyfta fram de SSU-krav som blivit verklighet under den S-ledda regeringen. 

Till exempel har Philip Botström & Co med framgång drivit på för att stärka elevhälsovården. Regeringen har anslagit  284 miljoner kr mer för att utökad elevhälsan, vilket är minst sagt välbehövligt. Mitt i välfärdssamhället Sverige finns ju många unga som far illa och inte orkar med pressen från skola, kompisar och samhälle.

Det säger något om SSU:s roll som blåslampa, liksom vikten av att det finns en regering som tar till sig ungdomskraven och ser till att förbättra tillgången på skolsköterskor och kuratorer.