Hon klev fram när nöden var som störst

Tre snabba treor gav Luleå segern.

Matilda Åhlberg, matchvinnare.

Matilda Åhlberg, matchvinnare.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Blogg2021-01-13 21:26

För bara några månader blev Luleå Basket kölhalat av Norrköping på bortaplan. Då befann sig en tilltänkt SM-final galaxer bort.

Den här gången lyckades mästarlaget, utan en enda importspelare, krångla sig ur Norrköping järngrepp i den fjärde perioden och vinna en rysare med 84-77.


Men det krävdes en x-faktor, att någon klev fram och töjde på boxen. Den här gången blev det Matilda Åhlberg som tog chansen när veteranen Chioma Nnamaka var offensivt iskall och hamnade i tidiga foulproblem.


Åhlberg bombade i 72-73 med 4.20 kvar att spela.

Hon var iskall och sköt 75-73 när dryga tre minuter återstod.

Åhlberg stängde matchen med 48 sekunder kvar när hennes tredje raka trea gav 81-73.


En skön seger för tränaren Robin Sandberg och hela laget som visade att det tas steg framåt varje dag och när stjärnvärvningen Maggie Lucas på tisdag landar på Luleå Airport ska hon vara den sista pusselbiten som gör Luleå Basket komplett - redo för ännu större utmaningar.

Bredden finns redan. Och viss spets i form av Ellen Nyström och Matilda Ekh. Men för att vinna guld krävs det en spelare som kan göra det extra, bryta mönster och frälsa när nöden är som störst. Planen är att den spelaren är WNBA-meriterade Lucas. 

Det ska bli oerhört intressant att se om hon är den spelaren.