Han borde vara en het kandidat

Visst skulle Peter Öqvist vara rätt man för jobbet som förbundskapten.

Peter Öqvist.

Peter Öqvist.

Foto: Bildbyrån

Blogg2021-02-24 20:11

Efter att det svenska herrlandslaget missade ännu en chans att ta sig till ett EM-slutspel har förstås besvikelsen varit stor bland många och det mesta av snacket har handlat om den spanske förbundskaptenen Hugo Lopez beslutsfattande i den avgörande matchen mot Turkiet.


Lopez kontrakt löper ut det här året och frågan är om det Svenska basketbollförbundet ska fortsätta med spanjoren eller ta en annan väg. Personligen har jag just nu ingen åsikt i frågan. Kanske är Lopez rätt man? Kanske är han inte det? Det vi vet är att han inte lyckades med den målbild som fanns. Kring det och varför saker och ting blev som de blev måste givetvis en seriös diskussion föras. 


Men skulle generalsekreteraren Fredrik Joulamo och de andra beslutsfattarna bestämma sig för ett nytt namn som ska leda det hårt prövade herrlandslaget borde det där här gången bli en svensk tränare som tar sig an uppgiften. Helt enkelt någon som befinner sig mitt i den svenska basketmyllan. Det skulle kännas fräscht, kul och spännande efter åratal av utländska tränare.
 

Bloggen är inte ensam om den åsikten. Flera andra baskettyckare har gett uttryck för samma åsikt och häromdagen lyssnade jag på den basketpodden Bänkvärmarna där förbundskaptensfrågan togs upp.

Och där kastades ett gäng svenska namn upp som potentiella kandidater.
 

Adnan Chuk i Jämtland.

Mikko Riipinen i Norrköping.

Ludwig Degernäs i Södertälje.

Till och med Kevin Gaines, assisterande tränare i division I-klubben Uppsala, lyftes fram.


Men en tränare som inte ens nämndes i en enda liten bisats var BC Luleås Peter Öqvist. Häpnadsväckande, faktiskt. Men handen på hjärtat. Om du går igenom den svenska tränarmyllan finns det få, om ens någon, som kan mäta sig med 45-åringens meriter och gedigna erfarenhet.

Öqvist har coachat två decennier på den högsta nivån i Sveriges.

Han har vunnit tre SM-guld.

BC-tränaren är, tillsammans med Adnan Chuk, en av få som har meriter från internationell basket efter sina år som förbundskapten för Islands herrlandslag.

Peter Öqvist är redan nu ansvarig för det svenska framtidslandslaget vilket givetvis innebär att basketförbundet kan se honom i en roll där han får vara med och forma svenska landslagsspelare.

Han står också för en modern basketfilosofi som borde passa ett svenskt landslag.
 

Jag säger inte att Peter Öqvist är en given huvudkandidat om Hugo Lopez inte får nytt förtroende men nog tusan måste han finnas i diskussionen - allt annat vore konstigt.