Ett lag som vi sällan sett

Ekh in – då är mästarlaget komplett.

Allis Nyström och Luleå Basket har något spännande på gång.

Allis Nyström och Luleå Basket har något spännande på gång.

Foto: NSD

Basket2020-09-10 19:24

I och med att jättetalangen Matilda Ekh, 18, under torsdagen valde att stanna i Luleå Basket kan vi nog så fast att den trupp som klubben nu ståtar med kommer vara intakt hela säsongen om inte några knepiga skador inträffar som kräver en rask åtgärd på spelarmarknaden.

Med andra ord: En importförstärkning känns i dag långt borta med tanke på den enormt breda trupp som tränaren Robin Sandberg har där vi tydligt kan se en rotation på  inte mindre än tio spelare. 

Kolla här bara: 

Debora Costa, Ellen Nyström, Josefin Vesterberg, Tilde Ahlin, Chioma Nnamaka, Allis Nyström, Matilda Ekh, Felicia Ponturo, Matilda Åhlbeg, Freja Werth, Moa Erlandsson, Jenny Södersten, Sandra Hedlund och Mimmi Hanhe.

Ja, ni fattar. Att fördela en speltid i ovanstående gäng kommer bli en diger uppgift och att i det läget addera ytterligare en kvalitetsspelare skapar nog mer problem än det ger saker på pluskontot. 

Nu är vi där vi är och Bloggen har grinat flera gånger om den offensiva spets och poängkraft som saknas. Men det vet ni och det går inte att komma ifrån att Luleå Baskets sportsligt ansvariga sitter på ett svenskt material som sällan setts i SBL dam. 

Nio-tio spelare har en sådan hög kapacitet att de vilken kväll som helst kan starta i en ligamatch och Robin Sandberg kan utan blinka byta in spelare djupt ned på bänken utan att tappa i slagstyrka. Det är egentligen bara Alvik av konkurrenterna som är i närheten av en sådan bredd.


Hur Luleå Basket ska vinna matcher blir intressant att se men det vi helt säkert vet är att laget inte kommer explodera offensivt och rulla över sina motståndare. Nej, lagspel, försvar, disciplin, tålamod och smarta skottval kommer vara hörnstenar kommande vinter och det kommer ta tid att nöta in en vinnande väg när inte någon Natisha Hiedeman eller Jessica Thomas finns att tillgå i form av offensiv "quick fix" i slutet på skottklockan.

Men när/om det börjar kugga i ordentligt kan det bli rätt så bra. Frågan är hur bra?

Jag är sjukt nyfiken att få ett svar på den frågan.

Läs mer om