BC Luleå-spelarens nya liv i Italien

Denzel Andersson på plats i Varese.

Luleå 31 juli 2020 21:33

I måndags startade den förre BC Luleå-stjärnan Denzel Andersson, 24, resan mot Italien och sitt nya basketliv i klubben Pallacanestro Varese. Nu är landslagsmannen på plats i sitt nya hemland. "Jag trivs jättebra. Men det är lite svårt att vänja sig vid värmen bara", säger han med ett skratt.

Bloggen når honom under fredagskvällen. Andersson har precis avslutat sitt andra träningspass för dagen och är hemma i sin centralt belägna lägenhet i Varese, en stad på runt 80 000 invånare.

"Det är 27-28 grader varmt i lägenheten och ute har det varit runt 34 grader varje dag. Jag går omkring och är konstant svettig. Men dagarna rullar på bra. Träning, laga mat, kika på serier.  Det är vad jag hunnit med hittills. På lördag har vi bara en träning och då ska jag utforska staden lite mer", säger han.


Det är första träningsveckan för basketproffsen i Varese. Hittills har det handlat om fysträning två gånger om dagen och nästa vecka är det dags för basketträningen att dra igång på allvar.

"Hittills har inget överraskat mig egentligen. Jag tror träningarna har varit lite lugnare än vanligt med tanke på att uppehållet varit så pass långt för alla. Vi får se hur det blir nästa vecka."


Vet du något om hur säsongen kommer se ut? Publik? Tomma läktare?

"Jag vet bara att ligan ska starta lite tidigare än vanligt, det är därför vi dragit igång träningarna med hela laget redan i juli."


Hur har det varit att komma in i ett helt nytt lag?

"Klart jag var lite nervös i början men det har gått bra. Vi är åtta nya spelare och det mesta är lite okänt för många. Det kanske har gjort det lite enklare för mig. Alla i klubben har varit otroligt hjälpsamma och snälla med mig. Det känns jättebra"


Varese var förra säsongen ett mittenlag i den tuffa italienska högstaligan och vann nio av 19 matcher innan pandemin slog till med full kraft och avslutade allt basketspelande. Inför den här säsongen har klubben gjort en mycket spektakulär värvning i den argentinske basketikonen Louis Scola som hämtats från storklubben Milan. Den 40-årige veteranen har bland annat spelat tio år i NBA och är ett mycket respekterat namn i hela basketvärlden.

"Jag har väl inte direkt blivit kompis med honom ännu men Louis verkar vara en trevlig kille – en i laget och inte någon som går omkring i sin egen bubbla."


De senaste säsongerna har 203 centimeter långe Andersson varit en av BC Luleås viktigaste spelare – väl medveten om att han i varje match kommer få rikligt med speltid. I Pallacanestro Varese börjar han om från noll igen.

"Jag gör som vanligt och tar det som det kommer. Så har jag alltid gjort. Jag vet att coachen planerar rotera på tre-fyra insidekillar och då borde det finnas speltid att hämta för mig. Men jag är medveten om att det kan komma matcher där speltiden blir ganska liten."


Denzel Andersson nya hemstad Varese ligger i regionen Lombardiet i Norra Italien som drabbades oerhört hårt i början av coronapandemin. Närmare 100 000 personer insjuknade och drygt 16 000 har dött hittills.

"Klart jag funderade en hel del på det där innan jag flyttade hit. Men det märks inte av så mycket i dag och livet är ungefär som i Sverige. Inomhus på offentliga platser är det munskydd och distansering som gäller."


 

Peter Lindvall

Ämnen du kan följa
Basketbloggen
Blogg

Lista: 4 bänkade spelare

Blogg

En viktig pusselbit på plats

Blogg

Stjärnans lugnande besked

Blogg

Önskas: En spelare som kan göra skillnad

Basket

Ett lag som vi sällan sett

Visa fler
Läs mer!
Ishockey

Så många stödbiljetter sålde Luleå Hockey i helgen

Ishockey

Hyllningen av unga Luleåmålvakten: ”Otroligt stabil”

Ishockey

Perfekt hemmahelg – Luleå Hockey/MSSK vann toppmötet

Luleå

Motorcykel krockade med bil - polisen misstänker grovt rattfylleri

Ishockey

Så var Luleå Hockey/MSSK:s toppmatch minut för minut

Visa fler