Andersson: Vi har flexibiliteten som krävs

Grundspelet är viktigt för att skapa trygghet i matcherna.

Men för att Sverige ska lyckas behövs även spelarnas taktiska medvetande.

Vi har den flexibiliteten som krävs, säger förbundskapten Janne Andersson inför EM-kvalmötet med Rumänien i Bukarest.

14 november 2019 06:03

Se till att ordna en grund och jobba utifrån det bestämda underlaget genom att hela tiden kalibrera, skruva på detaljer för att hitta rätt, bli bättre.

Tillvägagångssättet är till stora delar Janne Anderssons sätt att ta sig an saker.

Han gjorde det under sin första tid i rollen som förbundskapten, och ramarna är nu basen till hur saker och ting hanteras i samband med samlingar.

Proceduren gäller även när ledarstaben bestämmer hur bitar i landslagets grundspel ska justeras till kommande matcher.

Det är det här som är utmaningen med det här jobbet: varje landskamp är helt nya förutsättningar, säger han.
Om vi pratar om förra samlingen … Vi åkte och mötte Malta borta och vann med 4–0 och spelade på ett sätt. Vi åkte hem och spelade mot Spanien – 1–1 i slutet – och spelade på ett annat sätt. Nu ska vi möta Rumänien, och det blir en match som är på ett tredje sätt.

"Hantera matchen"

TT: Vad är det då som väntar i Bukarest?

Det är ett lag som spelar väldigt rakt, har många snabba spelare, löpvilliga spelare. Hemma vann vi med 2–1 och i efterhand tyckte man att det var en säker seger men de hade någon chans i slutet som Gustav (Svensson) blockade och några gånger under matchen tappade vi vår defensiva balans.
Deras styrkor är i huvudsak kontringsspelet, just löpvilligheten. Utifrån det får vi hitta ett sätt att hantera matchen.

TT: Och hur ser det sättet ut?

Möter man lag som är kontringsskickligt är det viktigt att inte anfalla med för många spelare och tömma de intressanta ytorna som man vet att de vill ha. Sedan kan det hända i alla fall, för i fotboll kan allt hända. Men att man har den taktiska medvetenhet att i den här matchen är det just de här bitarna som är viktiga.

"Igenkänningsfaktor"

För att ha rätt ingång till matchen i Bukarest utgår Janne Andersson – precis som alltid – från grundspelet. Tillsammans med ledarstaben lyfter han sedan upp punkter som anses vara viktigare än andra i matchen som vid seger säkrar en EM-plats för Sverige.

I ett landslag tror jag, med den korta tiden vi har, att det är jätteviktigt att det finns en igenkänningsfaktor i hur vi tränar och spelar, säger han.
Så grunderna finns alltid med, allt finns med i paketet, och sedan väljer vi ut och betonar det som vi tror kommer att vara viktigast.

Rätt flexibilitet

Metoden ligger bakom landslagets tidigare starka prestationer i VM-kvalet, VM i Ryssland och det just nu pågående kvalspelet till EM.

Nu är planen att sättet ska leda till en ny seger – och ett nytt slutspel.

Rumänien är bra hemma. De har gjort bra resultat och har ett antal skickliga spelare … Hur ska vi hantera den här matchen? Hur ska vi själva spela? Just de här utmaningarna tycker jag själv är spännande, att vi hittar rätt nycklar i våra förberedelser för spelarna och att spelarna sedan kan utföra det på ett bra sätt, säger Janne Andersson.
Och den flexibiliteten som lag tycker jag att vi har visat, vi har klarat av det bra.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Wallin/TT