Abrahamsson lockad av satsning på skidsport

Luleå Tekniska Universitet kommer från och med höstterminen 2020 att ha en uttalad elitsatsning på längdskidor, skidskytte och skidorientering. "Väldigt inspirerande", säger Joakim Abrahamsson.

9 mars 2020 11:13

Riksidrottsförbundet har utsett Luleå tekniska universitet till elitidrottsvänligt lärosäte från och med höstterminen 2020. Alla elitidrottare som uppfyller kraven och utövar någon av de 72 idrotter som ingår i Riksidrottsförbundets specialidrottsförbund är välkomna att söka – men Luleå tekniska universitet gör också en särskild satsning på längdskidor, skidskytte och skidorientering.

– Det känns väldigt inspirerande, säger Joakim Abrahamsson.

Abrahamsson är ett av idrotts-Sveriges mest meriterade namn. Som förbundskapten ledde han längdskidlandslaget till 15 OS- och VM-medaljer. 2010 prisades han tillsammans med Magnus Ingesson som årets ledare i svensk idrott.

Under vintern har han varit en av tränarna i Piteå Elit och det är något han hoppas kunna fortsätta vara.

Hur blir det med dina andra uppdrag?

– Jag hoppas att det kommer att fungera att köra det parallellt. Jag har kombinerat det med mitt rektorsjobb under den här vintern och det har gått bra, säger han innan han fortsätter:

 – Vi har Emma (Ribom) och Johan (Häggström) i Umeå, Viktor (Brännmark), Lisa (Vinsa) och Sofie (Henriksson) i Östersund samt Charlotte (Kalla) i Sundsvall så åkarna är ganska så utspridda, men med dagens digitala möjligheter så går allt att lösa.

Vad är själva tanken med detta?

– Många börjar initialt att studera, men ju mer du tävlar internationellt desto svårare blir det att slutföra studier. Fast det viktigaste är att fånga individerna och få in dem i en lärande miljö om inte annat för att avsluta studierna efter karriären och det här ger chansen till detta.

Hur blir upplägget med tre olika grenar?

– Ansökningarna ska in under våren och då får vi se hur det blir. Vi får börja bearbeta då vi ser hur intresset blir.

Vad är det långsiktiga målet?

– Det kan leda till att vi blir en ledande aktör på den här nivån. Vi har redan i dag utbildningsutbudet och nu lägger vi på elitsatsande träningsmöjligheter.

När fick du frågan om du var intresserad?

– Det är efter jul som allt har blivit klart så det har gått ganska så snabbt, säger Abrahamsson.

När kommer du att tillträda på den nya tjänsten?

– Senast i slutet på maj då mitt jobb som rektor i Kalix är klart, men det kan kanske ske tidigare. 

Abrahamsson är för närvarande rektor för såväl vuxenutbildningen som särskolan i Kalix.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!