Milstolpe för Fabricius när Luleå vann

Veteranen Karl Fabricius sänkte Leksand med sitt 100:e mål i SHL. Luleå Hockey får nu fira nyår som serieledare, senaste gången laget gjorde det var guldsäsongen 1996.

30 december 2019 21:07

Luleå dominerade den första perioden rent spelmässigt och skapade en hel del lägen men lyckades inte få hål på Leksands målvakt Janne Juvonen. 

Robin Kovacs åkte sig bland annat nästintill fri men lyckades inte hitta nätet med sitt backhandskott. 

– Jättebedrövligt från min sida. Det är inte bra nog, det ska vara mål där, säger Robin Kovacs till C More. 

När drygt fyra minuter återstod av den första perioden åkte Luleås Noel Gunler på en tuff tackling från Lukas Nordsäter i Leksand i mittzonen. Gunler låg kvar på isen ett tag innan han först tog sig ut på avbytarbänken och sedan lämnade matchen för att gå ut i omklädningsrummet. 

Han var dock tillbaka i spel till den andra perioden. 

En period där norrbottningarna visade upp ett betydligt blekare spel. Men när knappt tre minuter återstod av den andra perioden gjorde Karl Fabricius 1–0 för Luleå. 

Detta efter att Niklas Olausson spelat in pucken till Jonas Berglund som stod placerad framför Leksands kasse, Berglund skickade sedan vidare pucken i sidled till Fabricius som satte dit pucken i mål. 

Luleå forwardens 100:e mål i SHL:s grundserie, en bedrift som det tog 831 seriematcher att uppnå. 

– Det var på tiden. Både "Olle" (Niklas Olausson) och (Jonas) Berglund gör ett kanonjobb där, jag tar position framför mål där. Jag ser att "Olle" hittar fram till Berglund och då försöker jag hitta en öppen yta. Jag har lite flyt med att backen missar den med klubban men den tar jag, säger Karl Fabricius till C More. 

Luleå fortsatte trycka på i den tredje perioden. När tre minuter återstod valde Leksand att ta time out. Strax efteråt tog bortalaget ut målvakten och då kunde Juhani Tyrväinen göra 2–0 i tom målbur. 

Matchen var Luleå Hockeys sista i SHL innan årsskiftet. Vilket innebär att LHF därmed avslutar 2010-talet som seriesegrare. 

Det var ett bra tag sedan Luleå firade nyår som serieledare senast. Enligt statistik från domarna.se var senaste gången 1995, alltså den första delen av lagets hittills enda SM-guld 1996. Och i 5 av de 7 senaste säsongerna ska serieledaren vid nyår också ha tagit hem SM-guldet. 

Det återstår att se om historien upprepar sig denna gång för Luleå Hockey eller inte. 

Matchfakta

Luleå Hockey – Leksand 2–0 (0–0, 1–0, 1–0)

Målen: 1–0 (17.03) Karl Fabricius (Jonas Berglund, Niklas Olausson), 2–0 (57.54) Juhani Tyrväinen, ENG. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!