Under torsdagskvällen är det dags för SHL-säsongens första derby mellan Luleå Hockey och Skellefteå.

Då kommer båda klackarna att protestera mot SHL.

De kommer att vara tysta under de fem första minuterna.

– Vi har ganska länge varit kritiska mot SHL och den riktning de styr ligan och svensk hockey. Det har nog inte undgått så många hockeyinsatta. Senaste dagarna har det uppdagats grejer som vi reagerat kraftigt emot, säger Stefan Baudin, ordförande LuleåFans.

Han fortsätter:

– Först avslöjades att de ville skärpa licenskraven för att spela i SHL och att de reglerna ska gälla redan före man kvalar till SHL. Tingsryd eller någon liknande förening skulle inte ens få delta i SHL-kvalet i bäst av sju matcher. Det har de försökt backa ifrån och säger att det inte är de, utan förbundet. Men de har inte backat från att det är ett önskemål från SHL. Det ställer vi oss emot. Vi tycker att alla föreningar ska få spela i SHL, oavsett hur liten man än är.

– Sen har det gått ut ett mejl till SHL att de ska granska banderoller och budskap inför matcherna, så att det inte är kritik mot SHL. Jag har sagt till Expressen att det är Nordkorea-vibbar. Istället för att åtgärda det folk är missnöjda kring, så försöker man kväva åsikter.

Baudin är noga med att poängtera att protesten är mot SHL – inte Luleå Hockey.

– Luleå Hockey är visserligen en del av SHL, men vi har en bra dialog med Luleå Hockey. Det här är riktat mot SHL, som vi anser förstör svensk hockey.

Baudin säger också att det är LuleåFans första gemensamma protest med Skellefteås fans.

– Vi har tidigare frågat om de velat vara med, men nu har även de fått nog. De första fem minuterna kommer vi i klackarna vara tysta. Vi hoppas att övriga publiken är med på protesten. Efter de fem minuterna drar vi igång. Men vi är tysta i fem minuter för att visa hur det kommer låta i hallarna om SHL får bestämma fritt.

Vad säger Luleå Hockey om det här?

– De är informerade. Spelarna är också informerade. Vår SLO har pratat med (Robin) Kovacs, som tyckte att det var rätt. Luleå Hockey tycker såklart att det är trist att det är tyst i fem minuter när det är fullsatt och derbyfest. Vi tycker inte heller det är kul, men vi ser det som ett nödvändigt ont. Luleå Hockey respekterar det.

– Vi hoppas att alla förstår att vi inte gör det här för att skada Luleå Hockey. Vi gör det för att hjälpa Luleå Hockey och svensk hockey på sikt.

Baudin säger avslutningsvis:

– Jag tror spelarna klarar av att spela fem minuter i tystnad. Linköpings spelare får göra det hela matcherna.