KRÖNIKA Många klagar på ytligheten, förenklingarna och snuttifieringen i politiken. Men för den som vill ha mer djup och bredd saknas inte möjligheter.

Den senaste tiden har mitt skrivbord fyllts med böcker som fördjupar resonemangen och sätter in i dagspolitiken i större sammanhang.

Ett exempel är ”Sverigedemokraternas svarta bok” (Verbal i samarbete med mediekooperativet Fria Tidningar). Ett gäng journalister och forskare analyserar varenda detalj, vartenda järnrör, i partiet.

Några exempel: Mikael Ekman, Expo, berättar intressant om SD:s väg från 1980-talets gatuslagsmål till politikens finrum. NSD-medarbetaren Måns Nilsson går igenom SD:s riksdagsmotioner och berättar att SD i nästan 9 fall av 10 röstar med borgarna.

Ekonomhistorikern Lovisa Boström visar, med siffror och kalla fakta, hur neddragningarna i den svenska välfärden skapat en grogrund för politisk extremism.

Lovisa Boström uttrycker det så här:

”De grupper som har påverkats negativt av den ekonomiska omvandlingen och inte längre är delaktiga i ett ömsesidigt välfärdssystem är också de grupper som i större utsträckning börjat rösta på Sverigedemokraterna.”

Det är en lärdom för hela det politiska Sverige. Växande främlingsfientlighet bemöts bäst med en jobb- och välfärdspolitik som inkluderar alla.

I boken ”Reinfeldt-koden” (Ordfront) granskar författarna Stefan Carlén, Daniel Suhonen och Christer Persson den borgerliga regeringspolitiken sedan 2006.

Bland annat gör de en genomgång av alla statliga utförsäljningar som skett under den borgerliga regeringen. Regeringen har sålt ut aktier i de statliga bolagen för hisnande 160,3 miljarder kronor!

Det säger en del om det ideologiska systemskifte som genomförts. Statens verkningskrets och makt har minskat kraftigt.

En annan läsvärd bok är ”Björklund-effekten” (Katalys). Mats Wingborg och Sten Svensson nagelfar åtta år med borgerlig utbildningspolitik.

Skolpolitiken var Folkpartiets och Jan Björklunds paradgren 2006.

”Men få politiker har lika kapitalt misslyckats med nästan allt de företagit sig, utan att få avgå”, konstaterar författarna.

Men det finns även böcker som har en mer positiv bild av regeringen.

Claes Arvidsson, ledarskribent i Svenska Dagbladet (ob M) har skrivit ”Från Högfors till Maramö” (Ekerlids).

”Sverige har förändrats till det bättre, sett från mitt borgerliga perspektiv”, skriver Arvidsson.

Men andra ord: Det finns goda alternativ till tvåminuterssnuttarna i SVT:s och TV4:s nyhetsprogram.

Valåret 2014 ges det ut ett stort antal intressanta böcker om utvecklingen i svensk ekonomi och politik.