Vinstras för SSAB

27 april 2020 07:41

SSAB:s vd Martin Lindqvist konstaterar, precis som många andra, att osäkerheten i verksamheten är ovanligt stor nu. Men SSAB vågar sig ändå på att ge en prognos för innevarande kvartal.

När vi tittar framåt räknar vi med kraftigt minskade leveranser i vår amerikanska verksamhet och i Europa, även för specialstål, även om specialstål klarar sig bättre än standardstål, säger han.

Gjort kostnadsneddragningar

Även om spridningen av virussjukdomen covid-19 började få fart under första kvartalet, som man nu redovisat utfallet för, blev perioden i stort som man räknat med. Börsen ger SSAB tummen upp och aktien stiger mellan fyra och fem procent i den inledande handeln.

Rörelseresultatet på 343 miljoner kronor under första kvartalet, jämfört med 1 674 miljoner kronor i fjol, blev som förutspått, enligt Lindqvist.

Resultatet påverkades bland annat av lägre priser på stål jämfört med samma period året före.

Intäkterna föll till cirka 19 miljarder kronor från 20 miljarder kronor ett år tidigare.

Lägre orderingångar märktes i Kina och Asien under första kvartalet, men där räknar SSAB nu med en viss återhämtning.

Tidigt i mars började man vidta åtgärder för att möta effekterna av pandemin, och det finns planer för flera olika scenarier, enligt Lindqvist.

Vara snabb

Vi började planera hyggligt tidigt för tuffare tider. Under april har vi stängt en masugn. Vi drar ner produktionstakten i våra valsverk. Vi har korttidspermitterat folk, dragit ner på visstidsanställda, ställt in aktieutdelning, minskat chefslöner och arvoden och skjutit upp vissa investeringar.

Även om coronakrisen inte liknar någon annan tidigare kris är råvarusektorn där SSAB ingår van vid skiftande marknadsförhållanden.

Det gäller i en osäker värld att vara så snabb på bollen som man bara kan. Vi ser kommande kvartal, längre orderböcker har vi inte, så vi får planera efter det, säger Martin Lindqvist.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT