Valparna stals av affärspartner

Mikaelas hundar blev stulna efter en affärsuppgörelse som spruckit. Hon säger sig ha kontakt med mannen som tagit hennes hundar.

17 januari 2020 07:26

Mikaela berättar att det är en lång historia bakom den anmälda hundstölden. Efter att ha tagit sig ur ett väldigt destruktivt förhållande förra året på en annan ort har hon strävat efter att starta ett nytt liv och klippa helt med sin bakgrund. Planen var att starta en kennel i Älvsbyn. Hon har goda kontakter med en uppfödare i Holland som hon skulle börja sälja sina hundar genom. Det finns inte särskilt många uppfödare i hela Europa. Hon hade tidigare sålt en valp till en man i centraleuropa som hon hållit kontakten med.

– De ville då komma tillbaka till Sverige och jobba med mig och mina hundar. Det ligger väldigt mycket pengar i de där hundarna. Den dyraste jag sålt kostade 80 000 kronor. Han var jättetaggad när han skulle komma upp, säger Mikaela.

Överenskommelsen var att mot hans hjälp skulle han få hälften av pengarna från hundarna. Han kom upp med sin tjej och skulle börja ta hand om hundarna, men Mikaela blev snabbt missnöjd.

– Det var mer att de kom och bodde hos mig. Jag började fara bort och ta lite ströjobb. När jag kom hem märkte jag att hundarna var aggressiva och betedde sig jättekonstigt. Han misskötte valparna och var inte ens ute och gick med hundarna. Det var ju dealen att han skulle sköta dem, säger hon.

Efter ett storbråk där mannen hotade att ta hundarna till centraleuropa sa hon åt dem att packa sina väskor och åka därifrån. Vilket de gjorde men de har också kommit förbi och hälsat på då och då. 

Den senaste veckan har hon flyttat till ett nytt hus som är under renovering och hon fick skjuts av mannen till det gamla huset för att kunna duscha. När hon duschat klart var mannen borta och hon fick ringa hyresvärden Leif Viklund för att få skjuts hem. När hon kom hem var alla hundarna försvunna.

– Jag fick ju panik. Jag och Leif var och letade efter dem men hittade dem inte. De är ju som ens barn, säger hon.

– Vi har chattat med dem så vi vet att det är de som har hundarna, säger Leif Viklund.

Mannen säger sig vilja ha en ”good plan” för att han ska komma tillbaka med hundarna. Han vill ha hälften av pengarna för valparna och återgå till deras första överenskommelse. 

Polisen har varit på plats och tagit upp anmälan. Det utreds som grov stöld men man vill inte säga för mycket ännu.

– Vi håller på att titta på det och så får vi se var vi hamnar, säger Aron Backman, kriminalkommissarie.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!