Vallningsproblem under Nederluleåstafetten

Publikfest när Nederluleåstafetten arrangerades för 23 gången

18 mars 2019 16:37

2019-års upplaga av Nederluleåstafetten genomfördes under lördagen i ett hyggligt väder men skidföret var inte det allra lättaste för lagens vallaexperter. 

– Det är inte helt lätt att skapa ett vallaunderlag som passar alla de olika vädertyper som dagen bjuder på.  Här på stadion kommer lite snöblandat regn. Uppe på höjderna kan det faktiskt komma snö och det kan ställa till det, säger Fredrik Öman som är född och uppvuxen i Antnäs men som utvandrat till norra sidan av stan. 

Trots ett stavbrott i första backen på 10-kilometerssträckan gjorde Fredrik en godkänd insats för sitt lag - Antnäs BK Oldboys.

Till årets upplaga hade 20 lag anmält sig till den traditionella stafetten med sex delsträckor och sex lag till den så kallade ministafetten med fyra delsträckor.

Redan vid start kunde man ana att det skulle bli 5-6 lag som förde kampen om de bästa placeringarna. Efter de tre första sträckorna hade Aapua IF lag 1 med Fredrik Mäki, Johan Skott, Håkan Olsson, Simon Tornberg, Lukas Skott och Erik Skott skaffat sig ett försprång på tjugofyra sekunder. Under de resterande tre sträckorna krympte avståndet men Aapua-sextetten var egentligen aldrig hotad. Vid målgång var differensen till silvermedaljörerna Team Tjock & Lycklig femton sekunder. 

För de sex lagen i Ministafetten blev resultatutvecklingen ungefär densamma som i den traditionella stafetten. Redan under de två första stafettsträckorna hade Luleå Kajakklubb lag 1 skaffat sig en nio sekunders ledning. En ledning som laget förvaltade väl under de två återstående delsträckorna. Vid målgång var tidsskillnaden 3 minuter och 2 sekunder till silvermedaljörerna Luleå Kajakklubb lag 2

Under Nederluleåstafettens 23-åriga existens har stafetten arrangerats som ett gemensamt arrangemang med idrottsföreningarna IK-Örnen, Ersnäs IF, Norrbottenskuriren och Antnäs BK. Under de första åren som Nederluleåstafetten arrangerades var även Bergnäsets AIK medarrangör för tävlingen.

Den månghövdade publiken som infunnit på skidstadion visade starkt engagemang och hejade friskt fram sina favoritlag. 

Tidigare radioprofilen Reine Sundqvist Kalix svarade för faktaunderhållning under hela stafetten. 

I samband med prisutdelningen passade tävlingsledningen på att framföra sitt tack till samtliga närvarande vid den ”lokala folkfest” som Nederluleåstafetten utvecklats till under de 23 åren. 

– Vi ses 2020, avslutade Bosse Axhammar som ingår i tävlingsledningen.  

Samtliga lagresultat från Nederluleåstafetten finns på denna länk: 

https://idrottonline.se/AntnasBK-Skidor/Nyheter/resultatlistornederluleastafetten


Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!