USA stannar vid syriska oljefält

USA har dragit tillbaka trupper från Syrien under uppmärksammade former, men kommer att förstärka sin militära närvaro vid oljefält i de östra delarna av landet.

25 oktober 2019 16:11

Enligt USA:s försvarsminister Mark Esper handlar det om att förhindra att terrorrörelsen IS ska ta kontroll över oljan.

USA kommer att bibehålla en förminskad närvaro i Syrien för att förhindra att IS får tillgång till oljeintäkterna, säger Esper vid en presskonferens i Nato-sammanhang.

Styrkorna kommer att ta positioner i den oljerika regionen Dayr al-Zawr, där IS länge hade kontroll över oljefälten och tjänade stora pengar.

Vi förstärker vår position där och det kommer att inkludera mekaniserade styrkor.

Mekaniserade styrkor omfattar i regel stridsfordon.

Ryska och turkiska styrkor, samt syriska regimstyrkor, har tagit nya positioner i de tidigare kurdkontrollerade områden i nordost som USA dragit sig tillbaka från. Enligt Reuters uppgifter finns det också en amerikansk oro för att Iranstödda styrkor som är verksamma i området kan dra nytta av situationen.

En anonym källa vid USA:s försvarsdepartement säger till AFP att de amerikanska förstärkningarna sker i samarbete med den kurdledda SDF-alliansen.

USA:s president Donald Trump har på hemmaplan pressats av stora delar av kongressen, som inte anser att landet ska lämna Syrienkriget helt och hållet. På onsdagen meddelade Trump att det kommer att finnas en fortsatt, men mindre, amerikansk närvaro i Syrien, "där de har oljan".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!