Undulaten som fick pippi och försvann

När Linda Vanhaniemi glömde stänga buren fick undulaten Tuva pippi och försvann. Fågeln är fortfarande på rymmen. " När jag hittar adressen, så flyger Tuva. Jag kan ju inte flyga efter".

Nya vänner. Undulaten Tuva har hittat ett gäng gråsparvar som hon hänger med.

Nya vänner. Undulaten Tuva har hittat ett gäng gråsparvar som hon hänger med.

Foto: Raymond Stokki

Bodens kommun2019-09-20 20:03

Än har inte den gröna undulaten hittat hem. I dag är det två månader sedan Tuva flög ut till friheten utanför ägarens bostad på Prinsgatan 8 i Boden.

– Jag köpte en vit undulat som heter Snövit innan jag skaffade Tuva.  Min andra undulat dog och fåglarna trivs bäst i par, säger Linda.

Hon berättar om den olycksaliga dagen i mitten på juli när båda hennes undulater flög sin kos.

– De försvann nämligen samtidigt. Undulaterna fanns i en bur i min lägenhet. De är inte handtama men får flyga fritt ibland. Eftersom det var varmt i sommar så behövde jag vädra.

 Undulatburen stod i köket med fåglarna i, men burdörren var öppen.

– Jag är ordentlig, men insåg mitt misstag för sent.

Linda hade öppnat ytterdörren och hörde hur det flaxade till.

 – Sedan flög båda fåglarna förbi mig. Jag sprang nedför trappen och såg Snövit landa längs ned.Jag tänkte förtvivlat att nu ser jag inte undulaterna mer. Snövit är borta medan den halvt år gamla Tuva är på rymmen.

Morgonen efter fågelflykten hade en kvinna lagt ut på Facebook att hon sett en undulat i stan.

– Jag släppte kaffekoppen och sprang ut med reseburen i högsta hugg. Tuva var vid Centralskolan. Jag och några kompisar försökte fånga undulaten men hon var lurig.  Hon kände igen mig, för fågeln flög runt mitt huvud och sedan högt upp igen. Vi hade tyvärr ingen håv. I dag har jag tre håvar men tyvärr ingen undulat än, säger Linda Vanhaniemi.

 Fågeljakten har fortsatt. På sociala medier där den gröna undulaten blivit en riktig kändis och sommarens snackis.

– Tuva verkar ha haft roligt. Hon har hittat ett gäng gråsparvar som blivit hennes nya polare.

Tuva har synts till här och var men kanske mest i träden runt Brännastrand.

 – Jag har verkligen sprungit runt hela stan i sommar. Folk har hört av sig med tips. Vissa har också antytt att jag är oansvarig och inte velat ha tillbaka min undulat.  Det är helt fel. Jag vill att Tuva ska komma hem.

 Den undulatuppfödare som Linda pratat med tror att Tuva kommer inomhus när det blir kallare.

– Tuva har synts i mitt område. Hon har flugit förbi utanför min loftgång och sedan landat på gården med sina gråsparvar i sällskap. Jag har därför ställt en bur med hirskolvar i som Tuva älskar utanför min dörr.

– Hoppet finns alltid kvar att hon en dag flyger in till mig igen, säger Linda Vanhaniemi.

Linda Vanhaniemi hoppas få tillbaka sin fina undulat igen. "Jag har kämpat att få hem henne, men hon flyger alltid sin kos".
Linda Vanhaniemi hoppas få tillbaka sin fina undulat igen. "Jag har kämpat att få hem henne, men hon flyger alltid sin kos".
Karta: Prinsgatan Boden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!