UD bekräftar svensk gripen i Turkiet

Turkiska polisen har gripit tolv personer, däribland Turkietchefen för Amnesty International, vid ett människorättsmöte på en ö i närheten av Istanbul. Bland de gripna finns också en svensk medborgare, bekräftar UD.

6 juli 2017 08:39

Gruppen hade samlats på ett hotell på ön Buyukada strax söder om den turkiska miljonstaden när polisen avbröt mötet och förde deltagarna till en polisstation, rapporterar tidningen Hürriyet. Det är oklart av vilken anledning de greps, men godtyckliga frihetsberövanden har blivit vardag i Turkiet efter den misslyckade militärkuppen förra sommaren.

Det här är ett groteskt maktmissbruk som kastar ljus på den svåra situationen för människorättsaktivister i landet, säger Amnestys generalsekreterare Salil Shetty i ett uttalande, enligt Reuters.

Svenska Amnesty har uppgifter om sammanlagt elva gripna: Amnestys Turkietchef, sju andra människorättsaktivister, två utländska medborgare varav en svensk och en tysk, och hotellägaren. De gripna hade deltagit på en konferens om digital säkerhet.

Den svenska medborgaren deltog som utbildare, säger Joanna Backman, kommunikatör på svenska Amnesty.

Utrikesdepartementet bekräftar uppgiften om den gripne svensken.

Vi kan bekräfta att en svensk medborgare har frihetsberövats i Turkiet. Generalkonsulatet i Istanbul står i kontakt med turkiska myndigheter, säger Erik Norbergh på UD:s presstjänst.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!