"Tvinga inte på Jokkmokkarna offerkoftan"

Kallak har i flera utspel pekats ut som räddningen för Jokkmokk. Men, Jokkmokk behöver ingen räddning anser många, tvärtom.

"Vi framställs som gökungar som bara sitter och väntar på att bli matade", säger Roland Boman, Framtid i Jokkmokk.

"Vi framställs som gökungar som bara sitter och väntar på att bli matade", säger Roland Boman, Framtid i Jokkmokk.

Foto: Eija Dunder

Jokkmokks kommun2019-10-10 18:54

Planerna på gruvbrytning i Kallak har av många lyfts fram som räddningen för Jokkmokk. Senast i raden var riksdagsledamoten Mattias Karlsson (M) som i veckan KU-anmälde regeringen för senfärdighet i beslutsprocessen om gruvan. I en intervju med NSD beskrev Karlsson projektet som det som skulle rädda Jokkmokks framtid. Han menade också att den långdragna beslutsprocessen gjort att en "våt filt" legat över Jokkmokk under de dryga sex åren som gått sedan Beowulfs planer blev kända. 

Många har reagerat på den beskrivningen av Jokkmokk och av Jokkmokksborna som hjälplösa offer som ska räddas av utifrånkommande krafter och nu ryter några av lokalpolitikerna ifrån. 

– Mattias Karlssons uttrycker det som att Jokkmokk står och faller med en gruva i Kallak. Han vill tvinga på Jokkmokkarna offerkoftan. Men vi visar i handling att koftan som andra vill sätta på oss skaver, kliar och sitter illa, säger Henrik Blind, Miljöpartiet. 

Roland Boman är gruppledare för partiet Framtid i Jokkmokk som är ortens näst största parti. 

– Vi är en stark kommun med låg arbetslöshet och positivt företagsklimat. Fler och fler unga vill bo kvar. De har förstått värdet av det vi har här. Vi har en mängd framgångsrika, mindre företag vilket skapar en stabil och bred arbetsmarknad och gör oss mer långsiktigt hållbara.

Ser man till rena fakta talar även det för att den negativa bilden av Jokkmokk i många avseenden inte stämmer. 

Andelen öppet arbetslösa i Jokkmokk ligger under rikssnittet med 2,8 procent. Siffran för Norrbotten är 3,2 procent och för hela riket 3,8 procent. När det gäller företagsklimat utsåg nyligen Svenskt Näringsliv  kommunen till ”årets klättrare” i sin årliga nationella ranking.

En annan positiv siffra är att hela 90,5 procent av eleverna i årskurs 9 var behöriga till yrkesprogram på gymnasiet 2018. Det placerar Jokkmokkseleverna bland de 25 procent bästa i Sverige.

Roland Bomans parti, Framtid Jokkmokk, har många unga medlemmar. Han har märkt ett attitydförändring under de senaste fem, tio åren.

– Många unga Jokkmokkare har grundinställningen att Jokkmokk är deras självklara bas i livet. Deras intressen sammanfaller med det kommunen har att erbjuda –  naturen förstås, men också musiken och alla kreativa och företagsamma människor.

– Men tyvärr finns det fortfarande en skrämmande inkompetens om inlandet i Sveriges Riksdag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!