Två skilda verkligheter i starkt möte

3 juni 2017 06:00

Mellanöstern möter nordöstra Norden när Hanna Kanto och Rawaa Khishi låter sina verk samsas i en vandringsutställning som på torsdagskvällen hade vernissage i Sunderbyn. Gles, ödslig avfolkningsbygd möter ett land och ett folk som kriget ödelagt.

På en av Rawaa Khishis målningar befinner sig en människa i fritt fall. Överkroppen är fylld av föremål och av livsmedel. Vi ser ett kylskåp som står vidöppet, men välfyllt av färska livsmedel.

– Det är mitt kylskåp. Du kan se det här på bilden. Mitt hem blev sönderbombat och här står kylskåpet med öppen dörr när väggen rasat, säger Rawaa Khishi och visar bilden hon har i mobiltelefonen.

Det är en bild av det förödda Aleppo i det krig som tvingat Rawaa Khishi och så många andra att lämna hemlandet. Sedan ett och ett halvt år bor hon i Haparanda. Hennes fria fall slutade långt upp i norr och hon är nu yrkesverksam som konstnär i Sverige.

Rawaa Khishis målningar präglas av de där åren innan hon landade i Haparanda. Det är bilder fyllda av undergång, det känns som det är mardrömmarna från Aleppo som överförts till målarduken. Ett och ett halvt år i Sverige räcker inte för att glömma.

– Det dröjer nog några år till av målande innan jag lämnar Syrien och det som händer där. Då kanske jag kan hämta motiv här i Sverige.

I Hanna Kantos målningar är det mera stillhetens dramatik, hur Nordens nordliga del föröds av utflyttning. Det är någon enstaka människa kvar i det storslagna landskapet. I ett fall bara ett mänskligt kadaver. Uttrycken är både olika och gemensamma. I båda fallen folkvandringar, mera eller mindre tvingande.

– Jag tänker på det när jag målar. Har fotograferat många ödehus som jag sedan målat. Det är också en personlig fråga. Alla mina bröder och systrar har flyttat och nästan alla av mina bästa kompisar. Det är en sorglig verklighet.

Hanna Kanto kommer från Torneå men är sedan sju år bosatt i Haparanda, men med ateljén i Torneå. Hon är en av de stigande stjärnorna på konsthimlen i norra Sverige och norra Finland med utställningar i New York och i Hokkaido, Japan. Hon har också fått Finska kulturfondens prestigefyllda stipendium.

– Jag är efterfrågad och det är kul, men nu ska jag vila lite. Jag vill ta en paus i målandet. Men det är härligt att få göra den här vandringsutställningen i Norrbotten. Jag är glad över att få bjuda på min konst för en bredare publik på mindre ställen. Jag vill inte bara visa min konst i Stockholm. Där finns ju redan allt.

Pausen i målandet fyller Hanna Kanto med en ny konstnärlig utmaning. Hon arbetar med scenografin till musikalen ”Jag är en sång mellan dina läppar”, som har premiär i Haparanda den 6 juni.

– Det är jättekul att få delta i ett grupparbete. Att måla är ganska ensamt.

Sedan kan vi bara avrunda med att Hanna Kanto och Rawaa Khishis utställning är en av de mest sevärda i Norrbotten just nu.

Jan Bergsten

KONST

Rawaa Khishi och Hanna Kanto Målningar Galleri Y, Sunderby konstskola Pågår till den 14 juni, därefter vidare till Älvsbyn, Arvidsjaur, Överkalix, Korpilombolo och Haparanda
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!