Trump: Natomedlemskap för Brasilien möjligt

Brasiliens president Jair Bolsonaro kom till Washington med förhoppning att tjusa sin amerikanske kollega och förebild Donald Trump. Och högerledarna tycktes komma väl överens.

Trump vädrade efter mötet idén om att Brasilien kan vara en kandidat till försvarsalliansen Nato.

19 mars 2019 11:17

"För första gången på länge kommer en brasiliansk president som inte är anti-amerikansk till Washington", skrev Bolsonaro i en av flera förväntansfulla tweetar inför besöket.

"Tropikernas Trump" – som den brasilianske ledaren ibland kallas på grund av sina ideologiska likheter med USA:s president – vann en överraskande stor seger i presidentvalet 2018 efter en okonventionell kampanj. Precis som Trump har han gjort sig känd för hätsk retorik och anklagats för att lägga sig nära den högerextrema fållan.

"Bra relation"

Bolsonaros Twitterinlägg besvarades av Trump själv vid en gemensam presskonferens utanför Vita huset.

Relationen vi har med Brasilien just nu har aldrig varit så bra. Jag tycker att det har funnits stor fientlighet bland tidigare presidenter. Min egen fientlighet är obefintlig, sade han.

Trump efterlyste också ett militärt samarbete med Brasilien och passade på att kritisera dess oroliga grannland Venezuela, som han hotade med ytterligare sanktioner.

Jag har för avsikt att utse Brasilien till en viktig allierad icke-Natomedlem, eller möjligen till och med, om ni funderar på det, en möjlig Natoallierad, sade Trump.

Bolsonaro sade å sin sida att han pratat med Trump om att tillåta amerikansk militär närvaro vid gränsen mot Venezuela.

Frispråkighet en dygd

USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton spådde att mötet i Washington kommer att bära frukt.

Han (Bolsonaro) säger vad han tänker. I USA är frispråkighet alltid en dygd. Så jag tror att de båda kommer att komma mycket väl överens, sade Bolton nyligen i en intervju under ett besök i Brasilien.

Den nära relationen mellan ledarna kan ha betydelse för deras gemensamma vilja att tvinga bort Venezuelas vänsterpresident Nicolás Maduro från makten och att motverka det ökade kinesiska inflytandet i Sydamerika. Båda är också klimatskeptiker och Bolsonaro överväger att följa Trumps exempel och lämna Parisavtalet.

Presidenternas möte på tu man hand inleddes vid 17-tiden svensk tid.

Några konkreta frågor som tros finnas på dagordningen under besöket är att ge USA tillgång till den brasilianska satellituppskjutningsbasen Alcantara och Brasiliens förhoppning att få stöd från Washington för sin kampanj för inträde i OECD.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!