Jag skulle kunna börja med att bevisa polisens begränsade öppettider för allmänheten genom att göra en ”anmälan” till länets polisdistrikt.

Men för att spara textutrymme är det enklast att notera att öppettiderna är kraftigt begränsade.

Så är det genomgående i hela landet – en skrämmande situation. Och då får allmänheten svaret som vi alla vet; för få poliser, statens pengar räcker inte etc. Vi jobbar för att rekrytera osv.

Den stora frågan är vem är till för vem? Är det allmänheten (kunden) som ska anpassa sig efter öppettiderna eller är det polisen som ska finnas på plats dygnet runt för att skydda vårt samhälle?

Nu verkar det dessutom som om polisernas ledigheter och fritidsintressen är det som prioriteras av polisens ansvariga när arbetsschema/turlistor planeras efter ”älgjakt”, ”skollov”, ”semestrar” osv. Och så klart när arbetsstyrkan minskar så försvinner polisen och blir mindre synlig.

Verksamheten har omorganiserats så att polisen och flyr ännu mer in i polishusen och stora regioner. Jag undrar om polisen snart inte låser in sig själva i fylle-cellerna för att slippa visa sig ute?

Några distrikt har hyfsade öppettider. Andra har med fet stil på ytterdörrar och på ”skärmen” fläskat i med ”stängt” veckovis – på orter där det förr oftast varit ”öppet” mer eller mindre dygnet runt.

Men nu är ”lapp på luckan” eller vad man ska kalla det – stängt! Och vad innebär det?

Jo, nyligen drabbades Norrbottens ”bästa klädaffär” i Överkalix, Engströms, på nytt av ett inbrott/försök. Enligt uppgifter i media hade polisen bra tips att gå på – men lät spåren kallna och ursäktade sig med att det handlade om en ”resursfråga” – ja, då kan ju vem som helst – utan att vara en Einstein – räkna ut att tjuvgodset (dyra kläder) hinner gömmas eller säljas vidare. Hoppet är kanske att dessa plagg dyker upp ”oppa Överkölismarknaden åt sommar’n ...”

Ja, så frågar sig butiksägaren som själv ”sover i skift” om nätterna för att freda sin butik, vad ska han göra om han lyckas ertappa tjuvarna nästa gång?

Butiksägarprofilen (polissnack) är dryga två meter över havet och några tiotals kilo över hundrastrecket på vågen. Så akta sig – hyfsat snabb dessutom. Ett sådant möte skulle givetvis sluta med att medan en butiksägare luggar busarna så kommer – kanske – polisen och så blir det den som försvarar sina ägodelar som åker i buren för att ha varit dum mot buset, förlåt, besökarna.

För att göra visan kort handlar det om att samhället – den skötsamma delen – har rätt till polisbevakning dygnet runt på varje tätort och polisdistrikt i Sverige.

Sedan måste ”vissa” personer lära sig svensk lag, alternativt bildligt talat, stoppas i älven så de kan tvätta av sig om fingrarna som varit i ”syltburken”.

Brist på poliser skapar läge för bildandet av medborgargarden. Goda mot onda? Vill vi ha det så?

Polisen ska finns till dygnet runt för att ”serva sina kunder” – folket! I vissa fall gör polisen det. Men frågan är om detta ändå slutar med ett ”men” och ett stort frågetecken om framtiden? Och som vanligt – polisens eget larmnummer 114 14 (med automatiskt inbyggd lång väntetid) hänvisar till ”räddningstjänstens” 112 ...

Vän av ordning suckar djuuupt ...”