Superblodmåne i rejäl kyla

I måndags, den 21 januari, gällde det att vara morgonpigg för den som inte ville missa en unik superblodmåne. Att det var drygt 30 grader kallt förtog inte upplevelsen nämnvärt.

21 januari 2019 15:47

Klart väder var förutsättningen och av den varan hade vi turligt nog det förspänt här uppe. Senast det var dags, den 29 juli i somras var vi många som stod och väntade att supermånen skulle dyka upp, men icke. Då var förutsättningarna desto bättre i måndags morse.

Pågick ganska länge

Skådespelet var väl synligt vid femtiden i arla morgonstund men bäst var det, det vill säga mest röd lyste månen strax efter klockan sex och skådespelet pågick sedan till en kvart över klockan sju. 

Egentligen handlar det om en månförmörkelse. Den här gången var det dessutom supermåne, vilket betyder att det är fullmåne och att månen vid tillfället ligger som allra närmast jorden.
Vid sidan om syntes Castor och Pollus i Tvillingarna upplyser mig Clas Svahn, tidigare Kuriren i Luleå, men sedan länge på Dagens Nyheter, känd från UFO Sverige och kunnig i dessa frågor. 

Får vänta tio år

Nästa gång det blir fullmåne är natten mot den 20 februari och den 21 mars, men båda gångerna utan förmörkelse. En lika bra förmörkelse som på måndagsmorgonen blir det först den 31 december 2028, det vill säga på nyårsafton och kommer nog då att stå mycket högre i kurs än vilka nyårssmällar som helst.


Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Marianne Berglund