Sture räknar vinterfåglar inpå knuten

Under helgen pågick den 15:e upplagan av "Vinterfåglar inpå knuten". Sture Sandberg, Piteå har varit med och räknat fåglar sedan starten.

1 februari 2020 15:34

– Det är någon slags djupt liggande genetisk samlarinstinkt. Ett intresse som jag haft ända sedan jag var en liten pojke, säger Sture Sandberg, fågelskådare på Ugglegatan på Djupviken.

När Bird Life Sverige arrangerade "Vinterfåglar inpå knuten" från fredag den 31 januari till måndag den tredje februari är han en av tiotusentals svenskar runt om i Sverige som är med och räknar. Detta för att vi ska få en bättre uppfattning om våra svenska fåglar.

Hemma på gården finns två fågelmatarstationer. När PT kikar förbi råder full aktivitet vid stationen som står utanför köksfönstret. Här hänger bland annat talgbollar, energikorvar och hampafrön.

– Den vanligaste fågeln i dag är pilfinken och inte gråsparven som många tror, men gråsparven har börjat komma tillbaka igen, säger Sture.

På köksbordet ligger en vältummade fågelbok, papper och penna för att kunna anteckna observationerna och så en kikare. 

– Härifrån har jag bra utsikt, säger Sture Sandberg som bland annat hittills observerat 41 pilfinkar, nio gråsparvar, åtta gulsparvar, tio blåmesar och en gråspett.

– Jag har varit med från starten av det här evenemanget, men jag räknar fåglar hela tiden, säger Sture Sandberg som under förra året observerade hela 185 olika arter.

Nya arter som han observerat är steglits och nötväcka. Grönfinken har nästan varit helt borta några år på grund av sjukdom, men är tillbaka igen.

– Nu när vi har en mild vinter är det också många björktrastar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Laila Bäckström