Det var förra veckan som två skolor i Piteå kommun blev bestulna på teknik. Fem Ipads stals från Norrmalmskolan och Munksunds skola blev av med fem telefoner.

– Tre som tillhör skolan och två telefoner som tillhör personalen, säger Helena Lindvall, rektor på Munksunds skola, till Piteå-tidningen.

Stölden i Munksund skedde på förmiddagen när eleverna gått för att äta lunch.

– Det känns jättetråkigt. Nu har vi börjat låsa och se över våra rutiner. Vi har varnat andra skolor och uppmanat dem att hålla ögonen öppna, säger Helena Lindvall.

Misstankarna riktas mot en utomstående person som setts på området.

Under torsdagen anmälde också Pitholmsskolan en misstänkt stöld. Där handlar det bland annat om pengar som ska ha försvunnit från en elevs väska. Rektor Bo Åström kan inte säga om det finns någon koppling till stölden av telefoner och surfplattor.

– Barnen var upprörda och sa att ryggsäckarna var öppnade, men ingen har sett något, säger han.

En av de stulna surfplattorna på Norrmalmskolan tillhör fritids och innehåller namn och telefonnummer på barn och vårdnadshavare. Även telefoner från Munksundsskolan innehåller kontaktuppgifter. Föräldrarna har blivit informerade om att uppgifterna kan vara i orätta händer, men risken att någon ska komma åt informationen bedöms som liten eftersom enheterna är lösenordsskyddade och knutna till kommunens interna nät.

Personuppgifterna som farit på villovägar bedöms inte heller så integritetskänsliga att kommunen är skyldig att göra en tillbudsanmälan till Datainspektionen.