Stark kritik mot investeringsstödet

Att investeringsstödet återinförs gillas inte av alla. "Vi är kritiska", säger Erik Ranängen, Sveriges byggindustrier.

Erik Ranängen, VD NBF Fastighets AB, är kritisk till investeringsstödet.

Erik Ranängen, VD NBF Fastighets AB, är kritisk till investeringsstödet.

Foto: Anna Broberg

Malmfälten2019-10-02 16:12

Som Norrbottens Media har rapporterat om vill Hyresgästföreningen att särskild hänsyn tas till att Gällivare och Kiruna har behov av stöd när investeringsstödet återinförs. Men Norrbottens byggmästarförening är kritisk till stödet.
– Sveriges byggindustrier är kritiska till investeringsstödet som helhet och det är av en mängd olika orsaker, det har vi också svarat i ett remissvar till Näringsdepartementet, säger Erik Ranängen, VD NBF Fastighets AB.

Bland annat anser man att det riskerar att störa marknaden, snedvrida konkurrensen, driva upp kostnader och skapa osäkerhet. 
– Vi ser också att stödet inte är träffsäkert, att det inte gynnar de som verkligen behöver det mest, säger Erik Ranängen. 

Man ser hellre att bidrag till konsumenterna är att föredra framför bidrag till byggindustrin. 
– Vi ser att produktionsstöd och subventioner sällan är kostnadseffektiva och ska man ha en subvention ska det så långt som möjligt vara riktat mot det slutliga målet, det vill säga mot individen, säger Erik Ranängen och fortsätter:
– Jag tänker också att det ibland är bättre att göra någonting än att inte göra någonting alls, och Kiruna och Gällivare har väldigt speciella förutsättningar med tanke på att bägge städerna ska flyttas. Men det stora problemet med att bygga i Malmfälten, som våra medlemsföretag ser det, är bristen på kompetens. 

Föreningen ska träffa Gällivare kommun, Kiruna kommun och LKAB för att tillsammans med medlemsföretagen diskutera frågan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!