Insändare Jag är ofta och handlar på Coop i Kiruna. Så gott som varje gång står det ett gäng bilar på tomgång. Ibland tom utan förare. Bilavgaserna släpper ut mängder med gifter som är mycket farliga för klimatet, naturen och människorna. Det tror jag alla människor är medvetna om. Och om inte så är fallet så kanske det finns hopp om mänskligheten. Jag menar om det bara är kunskapen som saknas så kan ju alla fordonsförare sluta upp med att ha sitt fordon på tomgång. Sunt förnuft.

Dessutom bryter man mot lagen genom att ha motordrivet fordon på tomgång mer än en minut. Poliserna borde bli hårdare mot detta brott. Då kanske alla förare skärper sig. Jag har själv agerat och försökt få människor att inse detta enorma problem med utsläpp. På ett lugnt och fint sätt har jag påpekat till förarna att slå av motorn på sina stillastående fordon. Så många utskällningar jag fått av dessa förare, mestadels män. Hur kan de bli arga när de bryter mot lagen? Bryr de sig inte om miljön eller vad handlar det egentligen om?

Strax innan jul var jag på Kiruna flygplats. Det var minus fem grader ute. Det stod nio personbilar på tomgång varav tre utan förare. En stor buss stod på tomgång i minst 45 minuter, busschauffören rökte utomhus samt bussdörren var öppen. Sex taxibilar var på tomgång precis utanför ingången till flygplatsen. Vilken dimma av stinkande avgaser runt flygplatsen. Ingen människa verkar bry sig, det onaturliga har blivit naturligt för många människor.

Tänk på miljön och era medmänniskor så lämna inte motorfordon på tomgång.