Sprängminor och stridsfordon - nytt på golfbanan

På lördagen invigdes äntligen minigolfbanan vid soldathemmet. 18-hålsbanan har Bodens militära historia som tema. Det är därför som stridsvagnsminor finns med som gjutna hinder på banan." Vi är nöjda med resultatet", säger Fredric Olsson, föreståndare för Soldathemmet O II.

15 juni 2019 16:35

Den som först fick spela sju hål på banan var kamratföreningarnas representanter.Därefter var den omgjorda minigolfbanan öppen för spel för allmänheten.

– Vi har lagt en helt ny gräsmatta efter att vi flyttat banområdet lite närmare parkeringen. Banorna har också fått nya mattor och lite roligare hinder som representerar de kamratföreningar som funnits med under projektarbetet. Jobbet har tagit lite tid eftersom vi inte velat använda anslagen som vi får in till soldathemmet utan tagit av de pengar vi fått ihop på shopförsäljningen till finansieringen, säger Olsson.

En ovärderlig hjälp i byggandet av alla hinder i verklighetstrogna modeller har soldathemmets fastighetsskötare och allt i allo Tommy Ström varit.

– Det knepiga när man har gjutit banhindren har varit att man fått tänka tvärtom. Om man ska göra en gjutform är man tvungen att göra den avig för att få den rät sedan. Så det har varit många timmars grubblande och många saker att göra om under resans gång, säger Ström.

Trots invigningen så saknades fortfarande ett stridsfordon och en större kanon på två av spelbanorna.

– Vi har inte hunnit gjuta fästena till kanonen. Sedan blev skyltarna som ska berätta om varje bana försenade, säger Olsson.

De kamratföreningar som finns representerade är Föreningen P 5, Bodenartilleristen, Fredsbaskrarna, Försvarsutbildarna, S 3, Försvarsmaktens Logistikveteraner, F 21 kamratförening, Degerbergets Fort, A 8 och Ing 3. Efter invigningen så fick föreningsrepresentanter möjlighet att testa banan före allmänheten fick tillträde vid 15-tiden.

– Vi kommer också dagen till ära att bjuda på tårta till dem som hjälpt till med alla hinder, säger Fredric Olsson.

Norrbottens Media stötte på en del pensionerade försvarsanställda som numera står till tjänst i kamratföreningarna. Björn Fredriksson med fru Eila och Marino Eriksson testade Ing 3-banan där de själva varit anställda.

– Banan ser lite krigisk ut med stridsvagnsminor, men det är ju bara betongbitar. Nu när vi spelat tillsammans för första gången och invigt banan tycker vi den är lagomt svårt, säger Björn Fredriksson.

Marino Eriksson tycker det känns bra att soldathemmet skapat den annorlunda minigolfbanan.

– Det blir både nöje och information. Nu får kamratföreningarna en möjlighet att informera om de olika förbanden. Det kommer upp en större skylt och vid Ings 3s bana ska det finnas en bild hur minorna i verkligheten ligger utlagda,säger Eriksson.

Vid banan med I 19s kanslihus står regementets förre informationschef Erling Molin med sin sambo Lisbeth Eriksson.

– Jag slog det här hålet på fyra slag. Max antalet slag är sju. Nu får vi se om Erling slår mig, säger Lisbeth.

Ja, men först ska paret fotograferas vid favoritbanan.

– Jag tycker det man gjort här är ett jättetrevligt initiativ att man gett kamratföreningar varsitt hål som man fått utsmycka, säger Molin.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lena Leffler