Slaktavfall dumpat vid populär grillplats

Från flera håll i Jokkmokk rapporteras det om att slaktavfall från älg lämnats nära samhället. "Man undrar hur folk tänker".

Roland Boman rastar ofta hundarna vid älvstranden. Det var en av hundarna som upptäckte slaktresterna.

Roland Boman rastar ofta hundarna vid älvstranden. Det var en av hundarna som upptäckte slaktresterna.

Foto: Mariann Mannberg

Jokkmokks kommun2019-10-04 12:04

Lilla Lule älv slingrar sig ned i utkanten av Jokkmokk. Såväl turister som Jokkmokksbor använder älvstränderna till promenader och fiske. I höjd med idrottsanläggningen ställde kommunen i fjol i ordning en grillplats som nyttjas flitigt, bland annat för fiske. Men någon har också tyckt att platsen passar för att dumpa rester av ett stort djur.

Roland Boman bor i närheten. Han åker ofta hit för att promenera med hundarna. 

– Det var hundarna som kände lukten. Jag gick efter och såg att det låg två stora älgskånkar på stranden. Man undrar vad det är för latoxar som varit här. Det stör mig verkligen att man inte bryr sig mer när man nu satsat pengar på att ställa iordning den här platsen.

Men, det rapporteras om kadaver som lämnats på fler olämpliga ställen nära samhället. På andra sidan älven ligger enligt uppgift slaktavfall vid strövstigar som nyttjas såväl av Jokkmokksbor som av turister.

 Även vid kommunens vattenverk har man fått städa upp slaktavfall för andra året i rad. Oliver Rohdén är samordnare för vattenverken. 

– Ett vattenverk är en livsmedelsanläggning och dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel. När det ligger ett djurkadaver så här öppet så kan det locka till sig skadedjur som exempelvis råttor. Köttet kan också bära på smitta. Man undrar verkligen hur folk tänker.

På jordbruksverkets hemsida står följande: "Slaktbiprodukter som uppstår vid bland annat jakt för eget eller jaktlagets bruk kan lämnas kvar i skogen. Men du måste följa miljöbestämmelserna."

Resterna av ett större djur ligger straxt under vattenytan invid den nya och välbesökta grillplatsen.
Resterna av ett större djur ligger straxt under vattenytan invid den nya och välbesökta grillplatsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!