"Skönt att jobba och försörja sig själv"

När Abdulnasir "Abdi" Mohammed, 27, fick chansen att utbilda sig till undersköterska tog han den. Det har han inte ångrat. Han trivs bra med jobbet på Svedjebackas äldreboende i Boden.

Abdulnasir  "Abdi" Mohammed kommer från Somalia och har bott sju år i Sverige. På frågan varför han kallas Abdi förklarar han att svenskar brukar ha svårt att uttala hans namn, speciellt de äldre som han jobbar med.

Abdulnasir "Abdi" Mohammed kommer från Somalia och har bott sju år i Sverige. På frågan varför han kallas Abdi förklarar han att svenskar brukar ha svårt att uttala hans namn, speciellt de äldre som han jobbar med.

Foto: LENA TEGSTRÖM

Bodens kommun2019-10-22 06:00

Abdulnasir  "Abdi" Mohammed, 27,  berättar att han bland annat arbetat som bagare i fyra-fem år. När han kom till Sverige ville han jobba med något annat. 

2015 gick han en kortare introduktion på Svedjebacka. 

– Men jag var så pass dålig på språket så det blev ingen fortsättning just då. 

Men i samtal med Arbetsförmedlingen blev han erbjuden att gå en utbildning till undersköterska. Han hoppade på det och studerade genom Lernia. Parallellt läste han även SFI, svenska för invandrare. 

Hur var det att plugga?

– Det var svårt i början Ju bättre jag blev på språket ju lättare gick det. 

I utbildningen ingick praktik och Abdi Mohammed valde att gå tillbaka till Svedjebacka.  Han tycker att det gav honom en bra inblick i yrkes. 

– Jag såg vad de andra gjorde och hur de jobbade och vad man ska tänkta på. 

Efter första praktikperioden fick han sommarjobb där. På ett och ett halvt år var han färdigutbildad undersköterska och började jobba på Svedjebacka. 

– Det var väldigt skönt att jobba och försörja sig själv. 

Trivs du?

– Ja, absolut. Jag har bra arbetskamrater och speciellt i början hjälpte de mig med språket genom att prata på lite enklare svenska. Jag lyssnade också på dem när de pratade. Det hjälper till så att man får in språkrytmen. 

Nu har det gått några år och Abdi Mohammed pratar obehindrat. Han känner att han gjort rätt yrkesval. 

– Jag tycker om att hjälpa gamla människor. När de är nöjda  känner jag att jag gjort något bra. Det är ett yrke som jag skulle rekommendera andra.

Vad krävs för att man ska bli en bra undersköterska?

– Lugn, men måste ha tålamod och vara lyhörd. Man måste också kunna hålla flera bollar i luften samtidigt. Det är viktigt att lyssna på personen vad den själv vill. Det går inte att stressa för då stressar man upp de gamla och då fungerar det inte alls.

Abdi tycker det är bra att även män jobbar inom vård och omsorg, bland annat med tanke på alla tunga lyft. 

– Ibland vill en dam prata med en annan kvinna. Vi pratar med varandra i arbetslaget och hjälper varandra. 

Innan han lämnade Somalia hade Abdi Mohammed aldrig haft en tanke på att jobba inom vården. 

– Då var jag mer fokuserad på att få uppehållstillstånd och få lugn och ro i i livet. 

Abdulnasir Mohammed har funderat en hel del på att plugga vidare till sjuksköterska, men tillägger att han i dagsläget saknar behörighet för att studera vidare. "Så jag måste börja med det i sådana fall. Men jag har ännu inte bestämt vad jag ska bli när jag blir stor" säger han och skrattar.
Abdulnasir Mohammed har funderat en hel del på att plugga vidare till sjuksköterska, men tillägger att han i dagsläget saknar behörighet för att studera vidare. "Så jag måste börja med det i sådana fall. Men jag har ännu inte bestämt vad jag ska bli när jag blir stor" säger han och skrattar.
Karta: Svedjebacka äldreboende
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!