Älgen går till anfall: "Älgsatan attackerar"

Alexandra Henell, 24, berättar om älgdramat utanför Ullatti.

14 februari 2020 11:35

Hon var på väg längs Rantavaaravägen mot Ullatti i sin bil under torsdagen när plötsligt en älg dök upp i en kurva. Det som sedan kom att hända är något som Alexandra Henell, 24, aldrig hade kunnat förvänta sig.

– Jag blev chockad. Herregud. Jag kom i kurvan och den började springa efter vägen, när jag kom närmare så tvärstannade den och halkade. Då stannade jag och tog upp telefonen för att "snappa", säger Alexandra Henell, som själv bor i Markitta några mil utanför Gällivare.

I videoklippet syns hur älgen reser sig och fäller tillbaka öronen. Ett tecken som brukar betyda att den är rädd eller irriterad, och att man ska passa sig. Sedan går den till plötslig attack mot bilen. 

– När jag tar upp telefonen så vänder den och springer mot mig. Jag hann inte ens tänka, jag blev livrädd och tänkte att nu är det kört. Klöven var ju uppe i rutan!

I videoklippet hörs hur Alexandra Henell skriker rakt ut, uppenbart i chock av den dramatiska situationen. "Älgsatan attackerar mig", ropar hon.

Efter utfallet som varar i tio sekunder hoppar älgen ner i det snöfyllda diket till vänster om bilen, varpå Alexandra Henell trycker plattan i mattan och gasar iväg.

– Extraljuset gick sönder och det är några repor på huven men annars gick det bra, säger hon.

Hon berättar att hon aldrig har varit med om något liknande

– Jag har aldrig sett en älg på sådär nära håll. Jag kan inte fatta att det har hänt, det är helt sjukt. Det var ändå en lite cool upplevelse så här efteråt, men just där och då var det otäckt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mathias Asplund