Virus kan ge oväntade flygeffekter

Coronaviruset kan komma att slå hårt mot SAS och andra flygbolag.

En oväntad indirekt effekt kan bli att många flygbolag ställer om västerut, spår en flygexpert.

Då får du en överkapacitet på Atlanten som driver ned priserna, vilket slår hårdare mot SAS som är exponerade där, säger Jan Ohlsson.

26 februari 2020 08:47

Flygbolaget SAS intäkter ökade under första kvartalet, men så även förlusten. Vd Rickard Gustafson ser positivt på framtiden, men uttrycker en oro för effekterna av coronaviruset. Efter rapporten faller aktien runt tio procent.

Om situationen inte stabiliseras och sprids vidare när vi går mot den viktiga sommarsäsongen är det klart att det kan få stora konsekvenser för industrin och SAS. Det kostsamma blir om vi inte kan operera verksamheten som tänkt och om vi ser ett kraftigt minskat resande. Där är vi inte än, om jag bortser från Kina, säger Rickard Gustafson.

Räknar med bortfall

Virusets spridning har fått flygbolaget att ställa in flygningar till och från Fastlandskina. SAS räknar med ett intäktsbortfall på cirka 200 miljoner kronor på grund av de inställda flygningarna under februari och mars.

Vi ser en väldigt svag efterfrågan för resor till Hongkong och vi har gått ner något i frekvens. Men än så länge ser vi inga radikala förändringar på något sätt i bokningsmönstret. Men vi bevakar det noga, säger Rickard Gustafson.

Flygexperten Jan Ohlsson spår en värre utveckling framöver för bolaget. Även om viruset kommer under kontroll snabbt innebär det fortfarande stora konsekvenser, anser han.

Marknaden tappar förtroende, resenärer blir oroliga och man får svårt att få tillbaka dem, i synnerhet när det gäller resor mot Asien. SAS är inte så hårt drabbat nu, men vänta ett tag, bolaget har en väldigt stor exponering mot Nordatlanten.

Stora risker framåt

Bolag som Finnair och Lufthansa flyger mer på Asien än SAS. För att hantera de negativa effekterna kan de komma att sätta in fler avgångar mot områden som ännu inte är drabbade, exempelvis USA, något som kommer att öka konkurrensen och pressa priserna, vilket slår hårdare mot SAS som är exponerade där, enligt Ohlsson.

Viruset är ett skräckscenario som ställer hela flygbolagsekonomin uppochned, menar han. Det kommer dessutom i ett läge där branschen redan är hårt pressad av andra utmaningar med fallande ekonomi, mindre fraktflyg och Boeing-krisen.

Här ligger också Skandinavien risigt till med flygskatt och flygskam. Adderar man coronaviruset ovanpå det hamnar man i en betydligt sämre sits. Någonstans kommer en brytpunkt där man inte kan klara upp det här utan stora förluster, säger Jan Ohlsson.

Står för reklamfilm

Nyligen publicerade SAS en reklamfilm som skapade uppståndelse och kritik i sociala medier. Filmen plockades ned knappt ett dygn efter den publicerats, och återpublicerades sedan samma kväll. Dessutom utsattes den danska reklambyrån som låg bakom filmen för ett misstänkt bombhot.

"Vad är egentligen skandinaviskt? Absolut ingenting", säger en berättarröst i filmen.

Så här i efterhand tog det lite för lång tid innan man kom till kärnbudskapet i den första långa filmen, vilket gjorde att många människor tyvärr missade budskapet. Det är en lärdom vi tar med oss, säger Gustafson.

Vd:n vill samtidigt poängtera att han hela tiden stått bakom filmens budskap.

Det vill säga att flyg skapar samhällsnytta och öppna samhällen som inspirerar till goda idéer som människor kan ta med sig hem och förverkliga. Det står jag för varje dag i veckan, säger Rickard Gustafson.
Fakta: SAS delår

SAS redovisar en förlust före skatt på 1 087 miljoner kronor under perioden november till januari, första kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår. Det kan jämföras med förlusten på 576 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Intäkterna ökade något, till 9 707 miljoner kronor från 9 405 miljoner kronor under första kvartalet föregående år.

En ökning med nära 100 000 passagerare under perioden låg bakom intäktsökningen, enligt bolaget som ser ökade marknadsandelar bland annat i Skandinavien.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fanny Hällegårdh/TT