Så blev domen i giftmålet

Ett år och sex månaders fängelse blir straffet för den kvinna i 25-årsåldern som åtalats för försök till mord, grov mordbrand, grovt bedrägeri samt grov urkundsförfalskning.

11 november 2019 14:10

Kvinnan döms för grovt bedrägeri samt grovt olovligt förfogande medan hon frias från försök till mord och grov mordbrand. Hon döms också att betala 1 078 207 kronor i skadestånd till sin föredetta sambo. Skadeståndsyrkandena till de övriga målsägarna, i mordbrandsdelen, avslås. 

I tingrätten erkände kvinnan bedrägerierna och urkundsförfalskningen medan hon förnekade mordbranden samt mordförsöket på sin före detta sambo. Åklagarna Ulla-Karin Lindström och Klara Dahlström krävde att kvinnan skulle dömas till tolv års fängelse. 

Det var i maj 2016 som kvinnan greps och sedan häktades misstänkt för försök till mord på sin dåvarande sambo. Sambon hade då varit oförklarligt sjuk vid flera tillfällen under april och maj. Vid åtminstone ett tillfälle var han så dålig att han behövde vårdas på sjukhus under flera dagar, han hade också sökt läkarvård vid flera andra tillfällen samt varit sjukskriven från sitt jobb på grund av bland annat hjärtklappningar, kräkningar, yrsel och lågt blodtryck. 

Polisen hittade bland annat en handskriven lapp som föreföll vara kvinnans brottsplan för hur hon skulle ta livet av sin sambo. Det visade sig att kvinnan bearbetat den giftiga växten stormhatt för att utvinna akonitin. Hon hade även borrat upp en krockkudde för att få ut giftigt natriumazid. Dessutom hade hon köpt giftiga fröer så som jättevallmo och ricinfrön samt bittermandel. Tillsammans med lappen i kvinnans jackficka hittades en spruta med rester av gift och i hennes bostad fanns flera muggar, pet-flaskor och burkar med mixturer som kvinnan framställt. Men trots att det är hennes sambo som varit sjuk menar kvinnan att  gifterna vad avsedda för henne själv. Samtidigt saknas den viktigaste bevisningen i målet, det finns nämligen inga prover som visar på att sambon varit förgiftad. 

Några dagar innan kvinnan greps hade sambons föräldrar upptäckt att kvinnan tagit ut över en miljon kronor i det försäkringsärende som skulle ersätta parets brandskadade villa. Deras hus var nära att brinna ner i november 2015 sedan kvinnan av en olyckshändelse startat en brand i köket. Dessutom hade hon tagit flera lån och krediter i sin sambos namn genom att förfalska hans namnteckning. Vid rättegången beskrev den föredetta sambon hur han än i dag kämpar för att komma på fötter ekonomiskt. Efter kvinnans framfart på hans konton är han inte längre kreditvärdig hos någon bank eller kreditinstitut. Samtidigt som han lidit fysiska men efter den misstänkta förgiftningen har han kämpat för att betala bort inkassokrav och fogdebrev. 

Den grova mordbranden som kvinnan frikänns från inträffade natten mot den 25 april 2016. Enligt åklagarna tände kvinnan eld på papper eller annat lättantändligt material i källaren på bankhuset, där familjen bodde i Roknäs. Branden spred sig snabbt via ventilationsutrymmet och räddningstjänsten hade svårt att lokalisera branden. Det var en granne som först upptäckte att det brann och larmade SOS vid tvåtiden på natten. Bara en halvtimme tidigare var kvinnan utanför huset och gjorde ett bankomatuttag och i polisförhör har kvinnan tidigare uppgett att sista gången hon var nere i tvättstugan (i husets källare) var vid ettiden. I samband med rättegången minns emellertid kvinnan inte längre vilken tid hon var där nere och hon menade att det varit två rumänska män utanför huset den natten. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Frida Enberg