Rohingyer funna på skeppsvrak i Thailand

12 juni 2019 08:40

65 människor tillhörande folkgruppen rohingya, runt hälften av dem kvinnor och barn, har hittats på ett förlist skepp nära Thailands södra kust.

Gruppen förmodades först ha försökt ta sig in i landet på olaglig väg, men thailändsk polis utesluter inte att de utsatts för människohandel.

Runt 740 000 rohingyer har flytt från Myanmar sedan landets militär inledde attacker mot gruppen 2017. Många befinner sig i överfulla flyktingläger i grannlandet Bangladesh, medan andra har fallit offer för människohandlare i sin jakt på bättre liv i Thailand och Malaysia.

I maj räddades 23 tonårsflickor ur den muslimska minoritetsgruppen efter att ha blivit bortförda från ett flyktingläger i sydöstra Bangladesh. De hade förts till huvudstaden Dhaka med löfte om arbete i Malaysia, men polisen misstänker att de skulle ha utnyttjats för prostitution.

Konflikten mellan muslimer – en mycket liten grupp i Myanmar – och den buddhistiska majoriteten har varat i årtionden. FN har liknat Myanmars behandling av rohingyerna vid folkmord.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP