Rensar skadlig plast från förskolan

Gällivare kommun satsar på en giftfri förskola. ”Oerhört viktigt”, säger Jenny Johansson Jänkänpää.

Gällivare kommun rensar gamla plastleksaker och sovmadrasser från förskolorna.

Gällivare kommun rensar gamla plastleksaker och sovmadrasser från förskolorna.

Foto: Joel Abrahamsson

Gällivare kommun2019-12-04 09:00

Gällivare kommun har tidigare inlett ett arbete med att rensa bort gammal plast och mindre lämpliga leksaker från kommunens förskoleverksamhet. Efterföljande inventering visar att det behövs medel för att ersätta bland annat plastleksaker och sovmadrasser med plastöverdrag. Barn- och utbildningsnämnden föreslår därför att satsa drygt 300 000 kronor på att ersätta föremålen i giftfria material.

– Det är oerhört viktigt att våra barn får verka i en miljö som inte skadar dom och som i så stor utsträckning som möjligt är giftfri, säger Jenny Johansson Jänkänpää, Miljöpartiet, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Bakgrunden är en motion som Socialdemokraterna lämnade in 2015 tillsammans med Naturskyddsföreningens projekt ”Operation giftfri förskola”. Naturskyddsföreningen och Kemikalieinspektionen rekommenderar att rensa bort plastleksaker som är äldre än 2007 eftersom de kan innehålla ämnen som idag är förbjudna och anses skadliga. Jenny Johansson Jänkänpää berättar att arbetet med en giftfri förskola pågått under några år.

– Det har pågått en process där vi dels inventerat avdelningarna och sett över behovet av att rensa ut gamla plastleksaker och madrasser. Det är en jätteviktig satsning och någonting vi prioriterar och står bakom i hela nämnden, säger hon.

Förskoleenheten har beräknat att det kostar 279 000 kronor att ersätta leksakerna och madrasserna. Beräkningen är gjord utifrån de 44 kommunala förskoleavdelningar där behovet av ersättningsmaterial finns.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!