Vi behöver återgå till ett tillstånd där internationell lag, inte den starkastes lag, fastställer situationen i världen, sade han.

Enligt Putin vill Moskva, liksom Washington, minska spänningarna på den koreanska halvön och förhindra en kärnvapenkonflikt. Samtidigt behöver Nordkorea få garantier för sin säkerhet, säger Putin.

Kim Jong-Un tycks vara nöjd med mötet, som varade dubbelt så lång tid än vad som uppgetts på förhand.

Artikelbild

| Rysslands president Vladimir Putin och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un promenerar tillsammans under mötet i Vladivostok i östra Ryssland.

Vi har precis haft ett väldigt meningsfullt utbyte av åsikter om frågor av gemensamt intresse, sade Kim.

I dödläge

Putin, som för ovanlighetens skull dök upp till mötet en halvtimme före utsatt tid, sade att han och Kim har haft en solid och utförlig diskussion.

Vi pratade så klart om situationen på den koreanska halvön och utbytte åsikter om vad vi kan göra för att uppnå goda utsikter för en förbättring av situationen, sade Putin.
Artikelbild

| Nordkoreas diktator Kim Jong-Un anlände till Ryssland i sitt olivgröna specialtåg.

Mötet beskrivs som ett steg mot att stärka banden mellan de två länderna i ett led att minska amerikanskt inflytande.

Toppmötet i Hanoi mellan Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump tidigare i år slutade resultatlöst och har låst fast ländernas samtal om kärnvapennedrustning i ett dödläge.

Artikelbild

| Mötet mellan de två ledarna kommer att följas av mer omfattande samtal, med fler representanter från både Ryssland och Nordkorea.

"Inga konspirationer"

Samtidigt sägs Ryssland vara ute efter en stärkt position på den globala diplomatiska spelplanen, i skenet av en ökad isolering från USA och andra västerländska stater.

Artikelbild

| Putin och Kim på väg till mötet, där de med hjälp av tolkar samtalade under närmare två timmar.

Men Putin var, trots kängan mot Washington, också tydligt med att han ska informera USA om vad Kim sagt.

Det finns inga hemligheter här, inga konspirationer, sade Putin och påpekade att Kim själv bett honom informera amerikanerna.

De båda ledarna åt också en lunch där bland annat den traditionella ryska rödbetssoppan borsjtj, krabbsallad och degknyten med hjortkött stod på menyn enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

Första mötet

Det är första gången ett dylikt statsbesök äger rum sedan Kim Jong-Uns pappa Kim Jong-Il träffade Rysslands dåvarande president – och nuvarande premiärminister – Dmitrij Medvedev i Sibirien 2011.

Toppmötet var Putins och Kims första möte öga mot öga. Förväntningarna inför var att de två skulle prata om det säkerhetspolitiska läget och de internationella sanktionerna mot Nordkorea. Det senare menar dock experter kan sluta med besvikelse för Kims del, då Rysslands ståndpunkt är att sanktionslättnader kan bli aktuella först när Nordkorea rustat ned sitt kärnvapenprogram.

Jag hoppas att vi kan diskutera konkreta frågor gällande fredsförhandlingar på den koreanska halvön och våra bilaterala relationer, sade Kim Jong-Un till rysk tv när han korsade gränsen med sitt olivgröna specialtåg.