Populära fastighetsskötaren: "Finns alltid något att göra"

Trenden är att lägga ut fastighetsskötsel på entreprenad. Bostadsrättsföreningen Oden gör tvärt om, de har en egen fastighetsskötare.

16 september 2019 08:54

”Området är lite av min baby”, säger Pertti Harjuniemi, fastighetsskötare.

Tre hus med lägenheter och tillhörande markområde, det är fastighetsskötare Pertti Harjuniemis ansvar. Dagarna fylls av allt som ska sopas, krattas, klippas, målas, bytas och lagas.

– Det finns alltid någonting att göra. Mycket går ut på att vara steget före, att förbereda så att det inte ska bli problem när det kommer en ny säsong och så att arbetet flyter så smidigt som möjligt, säger Pertti Harjuniemi.

Han är i full färd med att ställa undan blomlådor som börjar ge upp sommarens blomsterprakt.

– De kan inte stå framme när det ska snöröjas i vinter.

”Hallå Pertti”, ropar en boende när han cyklar förbi. En annan berättar att hon tänkt ”plocka bort lite skräp, men Pertti hann före”. Pertti Harjuniemi är populär på jobbet och ryktet går om fastighetsskötaren som gör mer än det lilla extra. Som att arrangera en grillplats, att bygga ett schackspel och en relax med bastu.

– Äh, det är ingenting märkvärdigt. Jag försöker göra det trivsamt. Bastun kom till för att en äldre dam som bodde här önskade att få bada bastu. Schackspelet gjorde jag då jag skulle göra grillplatsen större och inte hade likadana plattor, då kom jag på att det går att göra ett schackspel, så jag målade varannan platta svart och varannan gjorde jag grå med betong. Jag har själv spelat några spel med några boende. Det är roligt när det blir uppskattat, säger Pertti Harjuniemi.

Han är glad över sitt jobb.

– Jag har fria händer att skapa och lägga upp jobbet, så länge som det inte blir för stora kostnader så klart. Jag trivs jättebra och har många projekt på gång.

För de boende är han en självklar samtalspartner. Om han ser att någon ser sjuklig ut så håller han ögonen öppna så att de syns till varje dag.

– Vi behöver ett samhälle där vi bryr oss om varandra och jag försöker hinna prata med alla som vill prata med mig, det är trevligt.

Förr hade de flesta större fastigheter egna fastighetsskötare. För tio till femton år sedan vände trenden och de flesta lade ut fastighetsskötseln på entreprenad.

– För många fastighetsskötare innebär det jobb på många olika ställen och åtgärderna är beställda. Personligen trivs jag bäst så här, området är lite av min baby, säger Pertti Harjuniemi.

Mathilda Hauge ombudsman på Fastighets säger att trenden kvarstår.

– Det ser likadant ut nu, förändringen kom och är oförändrad. Fastighetsskötsel sker numer oftast via entreprenad, säger Mathilda Hauge.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Linda Danhall