Populär skrivkurs igång i Övertorneå

När ansökan till skrivarkursen med Åsa Larsson och Tove Alsterdal lades ut på Tornedalens folkhögskolas hemsida var det en sådan anstormning av sökande att systemet kraschade. Av 300 kom slutligen 20 in. Nu är de på plats i Övertorneå.

5 juli 2019 22:02

– Det känns lite som ”äntligen”, säger Åsa Larsson som just har inlett kursen tillsammans med Tove Alsterdal och delat ut den allra första skrivövningen innan deltagarna ens har fått presentera sig för varandra.

Endast papper och pennor är tillåtna, inga bärbara datorer.

– Vi tänkte att vi skulle börja värma upp. Det är något man lär sig som författare att orden kommer inte springande till en, säger Tove Alsterdal.

Åsa Larsson tyckte det var roligt att få göra en skrivarkurs för just kvinnor, eftersom hon anser att de kvinnliga berättelserna från Norrbotten har saknats tidigare. Samtidigt konstaterar hon att just det senaste året, efter att det beslutades att hon skulle leda kursen, så har det glädjande nog kommit fram ett flertal nya kvinnliga norrbottniska författare.

Att Tove Alsterdal skulle bli hennes kursledarkollega under helgen bestämdes på ett tidigt stadium.

– Jag var på samma fest som Tove och frågade om hon ville hjälpa mig och hon sa ”jajamensan”. Jag är så sjukt glad för det, för jag tycker hon är en av Sveriges bästa författare.

De båda har träffats flera gånger under vintern och försökt fundera ut ett upplägg för en skrivarkurs som de själva hade velat gå. De har inte tänkt lägga någon tid på skrivtekniska grepp utan på helt andra saker.

– Vi hoppas att de ska bli inspirerande och kanske få korn på någonting i skrivandet. Det vi vill fokusera på är att skrivandet handlar om berättelsen och den hittar man ju i sig själv. Det är ingenting som någon annan kan komma och dänga i huvudet på en, säger Tove Alsterdal.

– Vi hoppas att de känner att de har kommit ett steg närmare sin egen berättelse när de åker härifrån, tillägger Åsa Larsson.

Vid kaffepausen ett par timmar senare är Gudrun Karlsson från Masugnsbyn helnöjd.

– Första intrycket är ju bara alldeles "fabulous". Och visst, det bör sägas att jag har varit taggad ända sedan jag fick veta att jag kom med.

Hur är kursledarna?

– De är jättebra och det bästa var att de sa från början att de inte är några pedagoger utan de är författare. Det gjorde att man kunde slappna av. Man var lite rädd att det skulle vara som att hamna i skolbänken igen, men så är det ju inte, säger hon.

Även Tove Alsterdal tycker att har varit en lyckad start.

– Det är så fantastiskt när folk sätter igång och skriver. Det var en väldigt enkel skrivövning vi började med på temat "Något jag la märke till på vägen", men vi är tagna både Åsa och jag, så fina berättelser det blev. Det är som att vi har fått resa hit från alla olika håll och med alla olika ögon. Man slås av hur många berättelser som finns överallt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrika Vallgårda