Påsk och pimpeltävlingar hör ihop

På många håll och inte minst inom Övertorneå kommun hör påsktider och pimpelfiske ihop. Då tävlas det i de flesta byar med lämpligt vattendrag i närheten.

16 april 2019 09:47

Pimpelkarusellen startar i Soukolojärvi på långfredag, fortsätter på påskafton till Matojärvi, för att gå vidare till Armasjärvi på påskdagen. Efter det följer Juoksengi, Vyöni och Mettäjärvi. I Kuivakangas och Koutojärvi brukar det också arrangeras pimpeltävlingar.

Utöver det sker spontant pimpelfiske med hitresta turister, skolklasser med flera. I Matojärvi där det i dag finns endast tio bofasta personer säger man så här om största begivenheten i  byn:

– Som mest har vi haft 700 anmälda till pimpeltävlingarna, men oftast åtminstone 400-500. Det ska dock sägas att alla som köper startkort inte deltar i tävlingarna, men det är ändå fantastiskt att så många vill komma hit, säger en grupp på fem personer som samlats för att berätta om läget inför årets begivenhet.

– Än en gång är vi beredda med bra is, hela 80 centimeter, förhoppningsvis bra väder och garanterat en massa fina vinster, säger de.

Satsar på barnen

Det som just den här byn lockar med är ett hundratal färdigborrade hål och inte minst satsningen på barnen. Det senare innebär att alla barn vinner något att ta med sig hem.

 – Det gör att barnen drar med sig föräldrarna till Matojärvi, intygar Hillevi Routovaara, som tillsammans med maken Östen, drar det tyngsta tiggerijobbet vad gäller priserna.

– Vi startar redan i januari för att vara först ute. Att komma efter alla andra föreningar håller inte, avslöjar Östen.

Trion som startade

Av de personer som var med och drog igång pimpeltävlingarna som arrangeras av Matojärvi hemygdsförening sedan 1993 när skolan i byn samtidigt köptes av föreningen kan nämnas Uno Rova, Sven-Olov Henriksson och Sven Malmström.

Undertecknad har varit med och skrivit om tävlingarna under flera år och minns bland annat när bybon Gustav Kallioniemi, som inte längre finns i livet, var med och pimplade med sitt gamla pimpelspö.

Keskitalo tog full pott

Fiskare från finska sidan utgör i samtliga nämnda tävlingar merparten. Det märks också i resultatlistorna. Bland de inhemska pimplarna som tagit hem förstapriser kan Markku Keskitalo, Anders Pantzare och Jukka Viitala nämnas. Markku Keskitalo var ett år vinnare i både själva pimpeltävlingen och förstapristagare på startkorten. Då kan man tala om full pott. 

Penningpriser utgår för övrigt till de tre med störst fiskefångst. Övriga priser utlottas.

Hoppas de tar över

För alla arrangörer gäller nu att de har vädret på sin sida och att isarna bär. För de tävlande är förstås målet att ha en god fiskelycka.

– En förutsättning för framtiden är att våra barn fortsätter och tar efter oss när vi inte längre orkar, på samma sätt som vi har tagit över ansvaret för tävlingarna efter våra föräldrar, säger Christina Eksholm som med maken Karl Göran flyttat från Luleå till hennes hemby efter pensioneringen. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Marianne Berglund