Ordföranden: "Vi köpte en byggrätt"

Stig Carlsson (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, säger att valet av plats att bygga på kommer sig av att Kalix kommun köpte en färdig byggrätt av dåvarande landstinget.

"Jag tror att Kalixborna på sikt kommer att tycka att placeringen av husen är bra" säger Stig Carlsson.

"Jag tror att Kalixborna på sikt kommer att tycka att placeringen av husen är bra" säger Stig Carlsson.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix kommun2019-10-23 19:52

Skogsstyrelsen har gjort en naturvärdesinventering i området, på uppdrag av Kalix kommun, och i sammanfattningen sägs följande: 

"Det berörda skogsområdet ligger beläget i centrala Kalix och är omringat av bostäder, infrastruktur och kommunala/regionala inrättningar. Skogsområdet är bedömt och registrerat som nyckelbiotop av Skogsstyrelsen år 2011. Området är en talldominerad skog på grusig moränmark med ett fältskikt bestående av lingonris och kråkbär-ljung. Träden är olikåldriga och varierar i ålder mellan 100 till 185 år. Naturvärdena i området består främst av ca 20 naturvärdestallar per hektar och ca l till 2 torrträd per hektar. Området är även kraftigt påverkat i form av gångstigar och återkommande huggning av döende och döda träd. Inga rödlistade eller hänsynskrävande arter kunde påträffas vid inventeringstillfället."

Jävsnämnden vid Kalix kommun har beviljat bygglov. 

Stig Carlsson säger att valet av byggplats kommer sig av att Kalix kommun köpte en färdig byggrätt och det uppges vara anledningen till att en annan plats aldrig övervägdes, han säger vidare att träden är antagen entreprenörs egendom.

Vad säger du till dem som sörjer att skogen försvinner?

– Vi har skog kvar, både i anslutning till hyreshusen och på annat håll. Ska vi gå framåt i den här kommunen så behöver vi bostäder så att vi kan växa, om vi inte gör det så kommer vi att gå ett annat öde till mötes, säger Stig Carlsson som apropå kritiken om att tjänstemän och politiker inte lyssnar säger "det kommenterar jag inte".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!