HELGKRÖNIKA Under de olympiska vinterspelen i Pyeongchang i Sydkorea blir Kanal 5 huvudkanal för sändningarna. Det innebär att kvalitetsprogram som Wahlgrens värld, Real housewives of New Jersey och Ullared puttat ut ur tablån. Hur ska det gå?

Det är Discovery som fått sändningsrättigheterna för OS 2018, 2020, 2022 och 2024. Det gäller hela Europa utom Ryssland.

Discovery är en jätte i mediavärlden. När de lägger bud behöver inte företrädare för Kanal 14 plocka fram anbudsdokumenten från portföljen.

Tolv miljarder kronor kostar sändningsrätten för Europa. Som jämförelse kan nämnas att kriminalvårdens verksamhet i Sverige under år 2018 beräknas kosta 8,6 miljarder.

Discovery har i Sverige Kanal 5, Kanal 9, Kanal 11, Discovery Channel, TLC, Animal Planet, Discovery World, Discovery Science, ID, Discovery HD, Animal Planet HD, Eurosport 1 och Eurosport 2 samt playtjänsten Dplay.

Efter 2024 kanske det blir Google som sköter OS-sändningarna. Alphapet Inc, som bland annat äger Google, omsatte 2016 82 miljarder euro.

Den summan skulle räcka för att driva det svenska försvaret och samhällets krisberedskap en bit in på 2030-talet. Men Googles ägare är knappast beredda att göra en sådan satsning.

Tidskillnaden mellan Sverige och sydkoreanska Pyeongchang är åtta timmar under vintern. När klockan är 12.00 i Pyeongchang är den 04.00 i Sverige. Men förmodligen har arrangören anpassat tiderna så att de ska passa den stora tevepubliken i Europa.

Det är bara att hoppas på fina tävlingar och att Kim Jong-Un avstår från att testa nya vapen.

Förhandsröstningen i presidentvalet i Finland har inletts. Valdagen är den 28 januari. Det är ingen särskilt dramatisk valrörelse.

Praktiskt taget alla väntar nämligen att president Sauli Niinistö blir omvald. I en opinionsmätning uttalade 72 procent sitt stöd för honom.

Socialdemokraten Tuula Haatainen får stöd av tre procent. Sannfinländarna lanserar Laura Huhtasaari. Hon är religionslärare, har kritiserat evolutionsteorin och beundrar USA:s president Donald Trump. Dessutom gillar hon personminor. Laura får fem procent i mätningarna och blir dessbättre inte Finlands president.

Den alltmer populistiske centerpolitikern Paavo Väyrynen får starkare stöd än partiets officiella kandidat Matti Vanhanen, vilket lär oro en del strateger på partihögkvarteret.

Alltså: det blir Sauli Niinistö en period till. Dessutom ska den 69-årige statschefen bli pappa om några månader.

En ung nunna försvinner och hittas mördad. Året är 1969 och platsen Baltimore i Maryland på USA:s östkust. Några elever som hade nunnan som lärare börjar rota i vad som egentligen hände. Och de finner fruktansvärda fakta. Netflixserien The Keeper är mycket sevärd.

Apropå det så träffade påven under sitt besök i Chile offer som utsatts för övergrepp av katolska präster. Franciskus uttrycker ”smärta och skam” inför detta. I Baltimore gick man mer in för att skydda kyrkans anseende. och ifrågasätta vittnesmålen från de drabbade.

Nu ska ridning och långgolf kunna ge friskvårdsbidrag. Högsta förvaltningsdomstolen har i en dom förändrat rättspraxis för vilka motionsformer som kan vara tillåtna för friskvårdsbidrag.

Häst tillhandahålls dock inte av myndigheterna, inte heller en järnfemma.

Jag läser på Skatteverkets hemsida på ej skattefria förmåner inom motion och friskvård.

Att lära hunden att gå igenom tunnlar och springa på stegar, agility, är inte bidragsgrundande. Men vad händer om man agilitytränar en ponny?

Att pilkastningsgrenen dart inte platsar kan man lättare förstå. Inte heller schack går för sig, babysim får också nobben liksom fiske och jakt. Det vore intressant att lyssna på motiveringarna varför exempelvis bergsklättring underkänns medan det går bra att rida.

I dag går solen upp 9.45 i Kiruna. Ha nu en riktigt fin vecka överallt i Norrbotten.