Offer stämmer bolag efter dammolycka

En advokatfirma som representerar 240 000 människor som drabbades när en gruvdamm kollapsade i Brasilien 2015 stämmer gruvföretaget BHP Billiton, skriver The Guardian.

7 november 2018 02:39

Katastrofen vid Samarco-dammen orsakade 19 människors död och ledde till en av de värsta miljökatastroferna i landets historia.

Det brittisk-australiska gruvföretaget stäms på fem miljarder pund å de 240 000 människor som bedöms ha drabbats vägnar, samt för 24 regionala regeringar och 11 000 företag.

När dammen brast forsade lerigt, giftigt vatten fram och förstörde hundratals hem och fiskevatten, samt ödelade skogar och gjorde att tusentals människor längs floden Rio Doce förlorade sitt dricksvatten.

Stämningen lämnades in till en domstol i Liverpool på måndagen och beskrivs vara ett av de största målen i brittiskt rättsväsen. Gruvan ägs av Samarco som är samägt av brasilianska Vale och brittisk-australiska BHP Billiton.

Även tidigare har juridiska överenskommelser träffats efter katastrofen. I maj 2016 godkände en domare att de ansvariga företagen ska betala motsvarande drygt 45 miljarder kronor under 15 år för att täcka och reparera skadorna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!