Förlusten för Spaniens tillfällige premiärminister Pedro Sánchez stod klar redan innan hela omröstningen var genomförd i parlamentet, där han behövde en enkel majoritet för att få förtroende att fortsätta som premiärminister. Precis innan röstningen skulle starta rapporterades att förhandlingarna mellan Pedro Sánchez socialdemokratiska parti PSOE och vänsterpartiet Podemos inte resulterat i någon regeringsuppgörelse.

Torsdagens omröstning var den andra av två. Nu väntar antingen nya omröstningar eller ett föga önskat nyval.

Enligt tidningen El País ska Podemos ha vädjat till Pedro Sánchez att välja det förra, så att de båda partierna kan fortsätta förhandla ytterligare.

Väljer han det senare får spanjorerna sannolikt traska till valurnorna igen redan i höst. En del anser att ett nyval kan spela högern i händerna då vänsterväljare väntas stanna hemma i större utsträckning.

Kräver makt

Den spanska regeringsbildningen har blivit en långdragen historia. Sedan PSOE blev största parti i valet i april ska samtal ha pågått med vänsterpartiet Podemos.

Men när kongressen gick till omröstning i tisdags hade någon överenskommelse om en vänsterkoalition ännu inte nåtts. Pedro Sánchez fick nobben, i en omröstning där nästan alla Podemosledamöter lade ner sin röst.

Sedan tidigare är det känt att förhandlingarna kretsar kring hur mycket makt i form av ministerposter Podemos skulle få i en Sánchezledd regering. Vänsterpartiet har varit tydligt med att de inte kommer att acceptera ministerposter endast av det dekorativa slaget.