Nya uniformer testas på I 19 i Boden

Soldater från I 19 i Boden ska under vinter och våren testa olika uniformsmodeller från leverantörer som är kvalificerade för det gemensamma nordiska uniformsprojektet.

Så här kan försvarets kommande uniformer att se ut.

Så här kan försvarets kommande uniformer att se ut.

Foto: Försvarsmakten Finland

Bodens kommun2019-11-16 05:00

Den här veckan startas de omfattande testerna som kommer att pågå under perioden december 2019 till maj 2020. Testerna genomförs förutom i Sverige även i Norge, Finland och Danmark. Utöver soldaterna på I 19 ska även soldeter från Lv 6 i Halmstad, Amf 1 i Berga, F 17 i Ronneby, Trängregementet i Skövde och K 3 i Karlsborg delta i testerna. 

– Ett viktigt krav för projektet är att systemet ska vara anpassat till både män och kvinnor i alla militära uppgifter. Därför är fördelningen mellan män och kvinnor i testet prioriterat, säger Mia Nilsson, projektledare på Försvarets materielverk (FMV).

I Sverige kommer 120 soldater att delta i testerna av uniformssystemet. Från I 19 i Boden kommer 20 soldater få delta i testerna. Sammanlagt kommer 480 soldater från de fyra länderna att delta. 

Projektet som går under namnet Nordic Combat Uniform är en del av det nordiska samarbetet Nordefco. De fyra nordiska länderna har enats om funktionella krav som kommer resultera i ett gemensamt flexibelt uniformssystem där endast ytterplaggens kamouflagemönster skiljer sig åt.

Uniformssystemet ska klara olika typer av klimat. Allt från mycket kalla vintermiljöer till extremt varma förutsättningar som i öken och djungel.

Soldaterna som deltar i testerna kommer att delas in i grupper, där varje grupp kommer att utrustas med en konfiguration från en av leverantörerna som är med i upphandlingen. De får även utbildning från respektive leverantör. Soldaterna kommer att använda uniformen dagligen och i samband med övningar under flera olika årstider och skilda miljöer.

– Det ska bli mycket intressant att se hur soldaterna uppfattar leverantörernas lösningar, säger Mia Nilsson.

Den nuvarande uniformen M90 kommer att fasas ut. 

– Vissa komponenter som behövs för särskilda applikationer kommer att finnas kvar, men successivt kommer uniformen att fasas ut, säger major Magnus Hallberg vid Markstridsskolan.

I uniformssystem som de fyra nordiska länderna enats om ingår allt från underkläder till ytterplagg i olika konfigurationer; nordisk, europeisk, djungel och öken.

Beslutet om vilken leverantör som får uppdraget kommer att tas i slutet av 2020. De första leveranserna till Sverige beräknas ske 2023. Det samlade värdet av hela NCU-projektet uppgår som mest till 425 miljoner Euro för samtliga fyra länder. 

Testerna genomförs även i Norge, Danmark och Finland.
Testerna genomförs även i Norge, Danmark och Finland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!