Nya rekord – över 16 grader i södra Sverige

Det varma vädret håller i sig lite till och på tisdagen uppmättes ovanligt höga temperaturer på flera håll i södra Sverige.

Men ett lågtryck är på väg och senare i veckan sjunker temperaturerna.

26 februari 2019 04:36

På tisdagen uppmättes 16 grader på flera ställen i södra Sverige och det sattes februarirekord för flera orter, enligt SMHI. Varmast var det i Borås med 16,4 grader, följt av Osby med 16,3 grader och Ulricehamn med 16,2 grader.

Det har varit ovanligt varmt i dag och det är många som har fått höga temperaturer för årstiden. Vi har hamnat på plussidan i nästan hela landet, även i norra Norrland, säger Moa Hallberg, meteorolog vid SMHI.

Rekord från 60-talet

Tisdagens höga temperaturer är nära det svenska februarirekordet. Den högsta februaritemperatur som hittills uppmätts i landet är 16,5 grader i Småland (Ölvingstorp och Västervik) den 18 februari 1961.

De höga temperaturerna kan förklaras av tidigare lågtryck, bland annat stormen Mats.

Det är lågtryck som dragit upp varm luft söderifrån och Mats är ju ett av lågtrycken som bidragit till att luften förts upp, säger Moa Hallberg.

Även onsdagen väntas bjuda på varmt väder med liknande temperaturer. Enligt SMHI är det risk för gräsbrand i snöfria delar i bland annat Örebro län, Västmanlands län och Stockholms län.

Kallare till helgen

Men än är inte våren här. Längre fram i veckan blir det kallare och natten till fredag väntas hela landet hamna på minusgrader. Under tisdagen utfärdade SMHI en klass 1-varning för mycket hård vind i Jämtlandsfjällen, Härjedalsfjällen och Lapplandsfjällen.

Vi har ett lågtryck över fjällen som kommer i natt och som rör sig norr om Sverige, vilket gör att det blir väldigt blåsigt i fjällen. När det drar förbi och natten till torsdag får vi ett flöde norrifrån som drar med sig kall luft ner över Sverige, säger Moa Hallberg.

Rättad: I en tidigare version förekom en felaktig uppgift om rekord för februari.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT