Svenska Jägareförbundet startade förra året det treåriga projektet "Jakt för alla".

Syftet är att underlätta för människor med nedsatt rörelseförmåga att komma ut i naturen, jaga och - inte minst - ta del av den jaktliga gemenskapen.

I går var det premiär för den jakten i Norrbotten.

Artikelbild

| Laddade för en jaktdag i skogen.

- Det finns bara möjligheter, vi ser fram emot att kunna ordna den här jakten minst en gång varje år. Det handlar om att komma ut i skogen och ha det bra. Vi ser två grupper, dels de som har jagat och hamnat i en situation som satt stopp för jakten, dels de människor som aldrig jagat men kanske vill börja jaga, säger Roger Lundqvist, jaktvårdskonsulent.

Inbiten jägare
Tommy Eriksson var en av fyra funktionshindrade jägare som var på plats i skogen för att jaga hare i närheten av Björkfors i går.

- Jag har jagat i 40 år. Jag har jagat älg, rådjur, fågel, hare - allt som går att servera i portionsbitar. Jag har suttit på pass i många timmar, jag har frusit i hela Sveriges land, från västkusten till Härjedalen, säger Tommy Eriksson som drabbades av en stroke för fem år sedan och är förlamad på vänster sida.

- Det var ett livskvalitetsbortfall, ett sorgeområde, att jag inte kunde fortsätta med jakten. Jag vill fortfarande jaga, frågan är hur långt bort rörligheten är, enda skillnaden nu jämfört med tidigare är att då satt jag på en ryggsäcksstol och nu sitter jag i rullstol.

Artikelbild

| Stövare i arbete. Roger Lundqvist, Tommy Eriksson, Teija Jauhojärvi, Anne-Marie Eriksson och Bernt Svarvare på väg ut på jakt.

Sällskapet beger sig till en mindre skogsbilväg, här har hare observerats två gånger redan denna förmiddag.

Roger Lundqvist placerar ett stativ framför Tommy Erikssons rullstol, där har han stöd för vapnet.

Artikelbild

| Gemenskapen är en viktig del av jakten.

På platsen är också Tommy Erikssons hustru Anne-Marie Eriksson, assistenten Teija Jauhojärvi och Bernt Svarvare för Inre kraft i norr AB.

Glädjen är inte att ta miste på och skämten haglar (!), men i viskande ton för vi hör hunden och ser via pejl att den driver hare nära oss.

Artikelbild

| Med en pejl kan du följa hundens framfart i skogen.

- Sänk stativet en liten bit, annars skjuter jag öronen av haren, säger Tommy Eriksson.

"Jakten kan betyda allt"
Svenska Jägareförbundets mål är att projektet ska bli överflödigt.

Artikelbild

| Tommy Eriksson i väntans tider - som så många gånger förr. Bernt Svarvare tittar på och Roger Lundqvist ger lite tips.

- Visionen är att den här jakten ska bli "ett självspelande piano", att jägarna i länet ser att det går att ta med människor i rullstol på jakt, säger Roger Lundqvist som tillägger att det kanske inte är så många som traktar efter möjligheten att kunna jaga men att jakten kan göra stor skillnad för en del.

- För den som kunnat jaga och kan jaga igen eller den som börjar jaga kan det betyda allt.

Innan vi skiljs åt måste jag bara, viskande så klart, fråga en grej till.

Vad är grejen med jakten, egentligen?
- Genom jakten får vi kontakt med våra förfäder, jakten är nedärvd i våra gener, det är naturligt att leva av och beskatta naturen, säger Tommy Eriksson.